Волошки, кар'єри

Тема в разделе 'Рыбалка в Ровенской области', создана пользователем Novoros, 4 июн 2011.

  1. Novoros

    Novoros гость Временно заблокирован

    Вказана водойма (а вірніше каскад водойм) знаходиться на північ від с. Волошки, у великому лісовому масиві, у верхів’ї р. Жильжанка. Складається з п’яти ставків ( чотири справжні і один більш-менш схожий на ставка) розділених технологічними дамбами з водопропускними спорудами. Прилеглі території помережані водовідвідними каналами. Утворилися вони в результаті добування торфу в 60-их – 80-их роках минулого століття. Під кінець 80-их років добування торфу припинили, так звані «кар’єри» затопило водою. Почали заростати верболозом, очеретом, осокою та іншою водяною рослинністю. Почали гніздитися водоплавні птахи, розводилася риба. Нумерація їх йде зі сходу на захід – 1-й, 2-й, 3-й, 4-й і 5-й.
    На початку 90-их років випадково відкрив для себе 5-й ставок. Пізньої осені їздили з колегою велосипедами по гриби і натрапили на чудовий ставок. Вирішили його відвідати наступного року, і на початку літа приїхали на нього. Виявилося, що ставок зариблений, ходить єгер, збирає плату (вартості вже не пам’ятаю). Ловилися короп, карась, линок і окунь, на поплавчанки і резинки. Глибина була в межах 0,7-1,2 м, максимальна - 1,5 м. Рибалок приїжджало багато, переважно з найближчих сіл, а також з Оржева і Клевані. Навіть компанії на вантажних бортових машинах. Привозив додому по 20-50 карасів і линів пристойного розміру. На кілограми в той час не міряв. В наступні роки ставок почав занепадати, заростав зіллям. В кінці 90-х років відвідав його ще раз серед літа. Попав на нього після 10-ї ранку, бо йшов пішки з дизеля з Олександрії (орієнтовно 12-13 км від зупинки). Декілька рибалок блукало вздовж ставка в безнадії. Пробував закидати вудку, але поплавок лежав, чистої води 20-30 см, нижче зілля. В протоці між 4-им і 5-им ставками, на ямі, зловив десяток линків в долоню і з тим повернувся.
    Довго муляло бажання перевірити його ще раз. Тому в 2009 році попробував з колегою потрапити туди «Волинським джипом». Заїжджали по дорозі від колишнього будинку лісника, збоку Любомирки. Лісові дороги розбиті лісовозами, колії до півметра. Не їзда – суцільний екстрім, ралі Париж-Дакар «відпочиває». Зустріли лісорубів, які проінформували, що добре ловиться на 1-му і 2-му ставках. І показали такий шлях, що ми ледве не втопили ЛуАЗ. З трудом вибралися і повернулися вже через Глажову і Кам’яну Гору. Потім ще декілька разів пробували проїхати з боку Волошок – безрезультатно. Минулого літа повертаючись з Сарн (по роботі), заїхали в Олександрію по воду до «трубки» (артезіанська свердловина глибиною 620 м на заплаві Горині), де місцеві підлітки повідали, що на 1-му і 2-му ставках можна за півгодини наловити відро карасів пристойного розміру. Знову замуляло бажання. Пішов перевіреним шляхом – з дизеля - пішки. Йшов по пам’яті старим шляхом, нижче середнього темпом. По лісі за мною ревів лісовоз Зил-131, і він мене не наздогнав (потім повертаючись назад бачив вирівняну мостами машини середину дороги). За 10-ть років територія змінилася, заросла чагарником, верболозом, бур’янами, високою травою, заросли технологічні дороги. Є протоптані стежки по яких можна проїхати велосипедом, мопедом, мотоциклом, але думаю, що більшу частину дороги, доводиться котити в руках. Потрапив на 2-й ставок також після 10-ї ранку (орієнтовно 10-11 км), до 1-го забракло духу. Нікого з рибалок не бачив, але є витоптані рибалками місця. Закинув вудки, води 40-50 см, нижче зілля. Наживка в зіллі – покльовок немає. Піднімаєш наживку – дрібнота плотви ганяє поплавка мало що не по всьому ставку. В результаті, за декілька годин, одна плотвичка в долоню. Трішки вужики і полози полякали, з ночівлею не наважився б бути.
    2 квітня цього року спробували з друзями знову прорватися до ставків машиною. Заїжджали від Соломки, знову екстрім. Доїхали тільки до 3-го ставка. Небо похмуре, іноді накрапав дощ. За 3-3,5 години жодної покльовки, жодного руху у воді. Вирішили, що ще не сезон і повернулися.
    Який висновок: на 1-му і 2-му ставках є можливість риболовлі, південні сторони заросли очеретом, осокою і доступу до води немає. На 3-му ставку доступ до води тільки зі східного та деінде з північного боку, інші заросли очеретом і осокою. 4-й ставок заріс очеретом, декілька плес чистої води посередині. 5-й ставок заріс зіллям, ряскою. Глибина ставків 1,0-1,5 м максимум 2,0 м. Дно тверде, можливо на даний час, вже замулене на 20-30 см. Зариблені природно – карась, лин, плотва, окунь, за щуку не скажу, не знаю. Потрапити можна пішки, велосипедом, мопедом, мотоциклом і гелікоптером.
    І останнє: в 2002 чи в 2003 році на базі каскаду цих водойм створений заказник місцевого значення. Гніздиться рідкісна водоплавна птиця. Полювання і риболовля категорично заборонена! Крім того, враховуючи заторфованість місцевості, в суху пору року є небезпека загоряння торфу при розкладанні відкритого вогню. Декілька тижні тому компанія рибалок, з ночівлею, грілися і спалили 8 гектарів молодого лісу. Однак місцеві рибалки з Олександрії, Волошок, Соломки та Глажової просочуються по знайомим їм стежках до ставків і рибалять в своє задоволення. «Роботи» браків не спостерігав. Це вся інформація, якою я володію, на 100 відсоткову достовірність не претендує. Якщо замуляє, попробую потрапити туди ще раз.
     
    • Нравится Нравится x 25

  2. тоха

    тоха гость Временно заблокирован

    Добавлю свої пять копійок про ці водойми. Бував по вище вказаній нумирації на 3,4,5 ставках.
    Да дійсно добиратись туди важкувато, саме через цю причину за останні роки буваю не так часто 1-3 рази. Хоча в кінці 90-х їздив велосипедом дуже часто, тоді і риби було більше, і в основному рибалили на 5-м. Ловили гарного карася, по пів відра, часом і линків чимало було, без улову не залишався ніхто, але з масовим напливом рибаків і браконьєрів риби поменшало.
    Було й таке, чоловік 5-ть назбираємо на УАЗік(бортовий) і в перед, бо саме такою технікою можливо було добратись туди, хоча були місця що приходилось і підпихати.
    Щука то же присутня на цих водоймах, в середньому перевага 0,5-1кг
    Дуже часто береги горіли(торф) після рибаків, вогнище йшло під "землю".
    Є тоже досовірна інформація, що саме на 4,5-м місцеві з Соломки "ловлять" рибу і сетками і електроудочкою.
     
    • Нравится Нравится x 14
  3. SashulkaB3

    SashulkaB3 Рыболов

    Сообщения:
    6
    Симпатии:
    12
    Адрес:
    с.Александрия
    Возраст:
    Пару разочків і мені там довелось бути в 2011 році. Були на 2-му якщо не помиляюсь, їхали з батьком з олександрії велосипедами і в Волошках в углі лісу заїзжали до ставу. То батько спіймав 6 карасів по грам 300-400, я нічого. Брало виключно на навозного черва. Другого разу їздили то води було 10см. від сили а то все зілля + ряскою затягало + мошка. Згодом їздили на 3-тій став, то там взагалі глухо, а от щука в кувшинках ганяла малька таки нехіла.
     
    • Нравится Нравится x 6