Безнасадочная мормышка (Безмотылка)

Тема в разделе 'Зимние снасти для ловли со льда', создана пользователем RayW, 30 ноя 2008.

  1. RayW

    RayW гость Временно заблокирован

    Много слышал о ловле на безнасадочную мормышку. Поделитесь опытом поэтому интересному виду ловли.
     
    • Нравится Нравится x 1

  2. ВикторGVS

    ВикторGVS гость Временно заблокирован

    Класичні безнасадочні мормишки - "мураха" і "чортик". Особисто віддаю перевагу останньому. Є водойми або навіть акваторії однієї водойми, або в окремі дні, коли результат безмотильної ловлі буває кращим за звичайну ловлю на мормишку з мотилем. Плюс до всього - як правило на безмотилку попадаються більші екземпляри. Для освоєння безмотильної ловлі потрібна певна практика. Найголовніше, щоб частота, амплітуда і швидкість проводки чортика були сталими проягом всієї висоти проводки, тобто щоб проводка не збивалась. Для успішної ловлі на безмотилку частота повинна бути максимально високою при мінімальній амплітуді коливань, а швидкість проводки - залежно від умов.
    І ще одне. Щоб добитися високої частоти при мінімальній амплітуді потрібна правильно налаштована оснастка, в основі якої правильно підібраний кивок. Це вже інша тема.
     
    • Нравится Нравится x 13
  3. B.B.B.

    B.B.B. гость Временно заблокирован

    Ось вона гарна і прогресивна "рівненська школа" з лову на мормишку - +5.
     
    • Нравится Нравится x 1
  4. RayW

    RayW гость Временно заблокирован

    Будьласка, детальніше, якщо можливо
     
    • Нравится Нравится x 1
  5. B.B.B.

    B.B.B. гость Временно заблокирован

    Так, так! Шановний ВикторGVS діліться досвідом. Особисто знаю, що описаний Вами спосіб (метод) гарно проходить на Хріниківському водосховищі, однак не завжди.
     
    • Нравится Нравится x 1
  6. ВикторGVS

    ВикторGVS гость Временно заблокирован

    Як раз в Хріниках я на чортика і не ловлю. В мене там краще виходить з мотилем.
    Перш за все при ловлі на чортика - правильно збалансувати оснастку. Кивок використовую лавсановий, з робочою довжиною приблизно 9-10 см. Хоча це не догма. І довжина і матеріал кивка у кожного може бути свій. Хто як і на чому "наб"є руку". Як раз практика призводить до вироблення "правильної" проводки, з високою частотою. Спочатку високочастотна проводка буде даватися складно - болітиме рука, постійно збиватиметься ритм. А от якраз втрата ритму і налякує рибу, яка добре реагує на монотонний рух. Під вагою чортика кивок повинен прогинатися градусів на 20-30, не більше, в іншому випадку за рахунок великої інерції чортик буде бультихатися хаотично і з великою амплітудою. Швидкість проводки залежить від настрою риби на конкретній водоймі, але як правило це проводка швидка. Щоб уявити правильну проводку потрібно, щоб хтось все таки показав це на практиці або переглянути якись фільм, тому що детально описати словами це неможливо.
     
    • Нравится Нравится x 9
  7. Artfabber

    Artfabber Рыболов - теоретик Команда форума

    Сообщения:
    3.290
    Симпатии:
    8.672
    Адрес:
    Киев
    К этому списку я добавил бы еще "уралочку" и "козу".
    Подтверждаю, но с одним условием... если речь идет о перволедье, но в глухозимье не редки случаи, когда рыба реагирует на более низкую амплитуду колебаний, а порой даже на очень медленную. И потом частота колебаний еще зависит от того, что мы собираемся поймать? Если окуня, тогда чем выше частота колебаний, (а амплитуда колебаний меньше), тем больше окуней можно соблазнить, а с "мирной" рыбой все наоборот... частота колебаний уменьшается, а амплитуда- возрастает (так называемое "выкачивание"). Но... сразу оговорюсь, что все это зависит от многих факторов... (начало ледостава - глухозимье - последний лед, атмосферное давление, освещение подледного мира, вид мормышки, ее размер, из какого материала кивок, и прочее...). И конечто же от -
    Бывает, что в субботу рыба положительно реагирует на определенный тип проводки, а в воскресение, уже на другой. Да что там говорить! - Бывает, что в течение одного дня рыба будет брать без мотыльную мормышку, но утром только на "такую" игру, в после обеда на "сякую"...:bm:
     
    • Нравится Нравится x 8
  8. RayW

    RayW гость Временно заблокирован

    А как насчет толщины лески? Влияет ли это на колебания мормышки, и какую вы используете(диаметр, разрыв, фирма). Заранее благодарен.
     
  9. ВикторGVS

    ВикторGVS гость Временно заблокирован

    Після років експериментів тут я однозначно і твердо притримуюсь того, що існує дві принципово різні мормишки: "чортик" і "дробинка". Все інше - варіації перших двох, які різниці в кінцевому результаті ловлі або не мають зовсім або дуже мінімальну. Популярна "уралка", різні варіації якої я неодноразоао використовував, як на мене, ні чим не краща звичайної "мурахи"і.
    Відносно проводки. Висока частота при мінімальній амплітуді в мене працює в будь-яку пору, скрізь і для всякої риби. Регулювати потрібно швидкість проводки, яка в глухозим"я може бути мінімальною або взагалі відсутньою.
    Для звичайної любительської ловлі для мормишок вагою 0,4г і вище підійде діаметром 0,1. Особисто не зациклююсь на фірмах і виробниках. Колись навіть замовляв собі дорогу жилку з Києва. Сезон - і в урну. Розривне навантаження у всіх сучасних жилок практично однакове (не потрібно вірити тому, що пишеться на етикетці - або діаметр завищений або просто брешуть, що їх жилка 0,1 витримує 1,7 кг). Для жилки 0,1 головне не виробник, а "свіжість", тому що тонка волосінь душе швидко втрачає саої початкову міцність. Перевагу віддаю мякій, яка тягнеться - це додатковий амортизуючий фактор при виважуванні крупнячка. От, наприклад, сьогодні зайшов в магазин за силіконом, але поцікавився свіжим завозом жилок на зиму і врешті купив всього за 4 гривні 25 метрову бабінку Брат Фіша 0,08 ( реальний діаметр буде 0,1, дуже еластична і тягуча). Експериментувати із використанням надтонких жилок теж не радив би, на собі вже цей етап пройшов.
     
    • Нравится Нравится x 11
  10. Artfabber

    Artfabber Рыболов - теоретик Команда форума

    Сообщения:
    3.290
    Симпатии:
    8.672
    Адрес:
    Киев
    Я думаю, что тут и так понятно...чем тоньше леска - тем чувствительнее снасть. Мой приоритет: 0,12 (использую только на снастях с двумя мормышками, или мормышка + крючек); 0,1(использую, как базовую); 0,08 (для очень маленьких мормышек), причем последняя не раз выручала в периоды глухозимья и плохого клева. Что касается производителя, то хорошую леску купить довольно сложно
    Именно по этому иду в магазин для покупки лески всегда с микрометром. И еще... тонкие лески бывают, как зимние, так и летние,и естественно лучшим выбором будет - зимняя...(беру с белым медведем) а то, что леска прослужит только один сезон, то это стало нормой. :( На счет производителя... когда-то и "Тритон" был не плохим выбором, а сейчас...:buee: При покупке лески обращайте внимание на качество намотки на бобину. Если леска намотана равномерно, виток к витку, то это значит заводская намотка, а если как попало, то может быть подделка, и скорее всего она была намотана на бобину нашими "предпринимателями" в сараях, гаражах и подвалах.
     
    • Нравится Нравится x 6