Нормативная база по аренде водоема

Тема в разделе 'Нормативная база', создана пользователем alexmarch, 31 июл 2012.

  1. alexmarch

    alexmarch гость Временно заблокирован

    Вот пошел спор по документам, вот и думаю создам такую тему, а админы там разберутся и все перенесут в эту ветку
     
    • Нравится Нравится x 2

  2. Triton_W

    Triton_W Рыболов

    Сообщения:
    460
    Симпатии:
    1.435
    Адрес:
    Вознесенск
    Я думаю, что этот законопроект тоже сюда.
    http://darg.gov.ua/index.php?option=...8-14&Itemid=56
    Только внимательно прочитайте про любительское рыболовство. Как по мне то, тут нарушается конституционное право на отдых с удочкой на берегу.
    6.2. Водойми загальнодержавного значення, надані у користування
    Водойми можуть надаватися для організації любительського та спортивного рибальства юридичним або фізичним особам – суб’єктам підприємницької діяльності для організації любительського рибальства, надання рибалкам відповідних послуг.
    З користувачами (об’єднанням користувачів), яким надано водойму (її частину) у користування центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері рибного господарства (далі - ЦОВВ), укладається договір про організацію любительського рибальства та проведення робіт з охорони та відтворення водних біоресурсів.
    На водоймах (їх частинах), наданих в користування, рибальство здійснюється згідно з Правилами любительського рибальства на підставі відловлювальної картки.Форма відловлювальної картки та порядок її видачі встановлюється ЦОВВ.
    За видачу відловлювальних карток стягується плата, розмір якої встановлюється організацією (фізичною особою-підприємцем), яка впроваджує любительське рибальство та включає збір за спеціальне використання водних біоресурсів.:
     
  3. student

    student гость Временно заблокирован

    Ну вот вам и привет рыбалка. Это можно было предсказать, так как у нас законы все скопированы с России.
    Теперь любой может арендовать ставок и начать взымать любую плату какую он поставит. Только опять простым смертным не дано взять водоем в аренду, и как обычно все будут делать большие дяди из большой политики.
     
    • Нравится Нравится x 1
  4. aleksmen

    aleksmen гость Временно заблокирован

    вот вот у нас речку перегородили поставили дамбу шлюз идавай себе там чудить по своему и как вы думаете кто крышует это- местные чиновники а после дамбы все превратилось в болото а были временна мы там так славно рыбачили а сейчас течёт ручеёк и где здесь правда
     
    • Нравится Нравится x 1
  5. Крока

    Крока наложен кляп

    Сообщения:
    802
    Симпатии:
    6.733
    Адрес:
    г. Киев
    Возраст:
    63
    Пожалуйста, уточните, название реки, а так же когда ее перекрыли, кем это было сделано и с какой целью была построена дамба.
     
  6. Крока

    Крока наложен кляп

    Сообщения:
    802
    Симпатии:
    6.733
    Адрес:
    г. Киев
    Возраст:
    63
    ЗА САМОВІЛЬНИЙ СПУСК ВОДИ В СТАВУ ПЕРЕДБАЧЕНА АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

    На «Гарячу лінію» Державної екологічної інспекції у Житомирській області звернулись мешканці с. Ягнятин, Ружинського району, які повідомили що в них в селі спустили став. Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області був здійснений виїзд в зазначене місце, де дійсно виявлено спущений став. Оперативними діями природоохоронців спільно з головою Ягнятинської сільської ради було встановлено особу порушника, який самовільно здійснив спуск води в ставу без режиму роботи на 2016 рік. За скоєне порушення громадянина притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу та проводиться розрахунок по відшкодуванню збитків завданих державі внаслідок самовільного водокористування. Державна екологічна інспекція у Житомирській області нагадує орендарям, користувачам водних об’єктів та громадянам про недопущення самовільного водокористування та спуску водних об’єктів без відповідного режиму роботи ставу. За самовільне водокористування та самовільний спуск водних об’єктів передбачена адміністративна відповідальність та відшкодування збитків завданих державі зазначеними діями.


    http://www.dei.gov.ua/2012-01-22-11...edbachena-administrativna-vidpovidalnist.html
     
    • Нравится Нравится x 2
    • Информативно Информативно x 1
  7. Long Carp

    Long Carp гость Временно заблокирован

    Не нарушается. Есть разъяснение держрибагенства на эту тему:

    Комментарий Держрибагентва Украины касательно любительской ловли на арендованых водемах:

    Вообще этот вопрос регулируется следующими законами:

    Водный кодекс Украины

    Закон про аквакультуру

    Правила любительского и спортивного рыболовства
     
  8. Игорь 1

    Игорь 1 Рыболов

    Сообщения:
    2.067
    Симпатии:
    3.055
    Адрес:
    Украина. Черкассы
    Возраст:
    63
    Ист:https://exo.in.ua/news/20302?fbclid=IwAR3GElN2C3D_1OppShVJ6M0DIL6oWeAZF1oNSWZvWXeNuWsSkrzzmrAD3fA
    Виганяють зі ставка — телефонуйте до міліції
    https://exo.in.ua/images/news/2012/07/new-20302-2012-07-13-mini.jpg


    Для багатьох рибалок-любителів, напевно, стане великим відкриттям, що вони на законних підставах можуть ловити рибу скрізь. Навіть на орендованих ставках.

    Рибалок у Новосанжарському районі вистачає. Посидіти з вудкою на березі річки чи ставка полюбляють як літні діди, так і хлопчаки. Сходяться вони в одному: однаково радіють впійманому карасеві чи коропу. Хоча більшість із них ходять на риболовлю навіть не заради риби, а просто для того, щоб відпочити.

    Як правило, при ловлі риби на річках проблем у рибалок не виникає. А от коли вони їдуть на ставки, у яких до того ж можуть бути орендарі, тоді часто виникають конфлікти. Орендарі нерідко проганяють з водойми «чужих» рибалок. Мотивують це тим, що вони запускають у ставок (озеро) рибу і ловити її абикому не можна. Як правило, конфлікт завершується тим, що рибалка плюється та їде або додому, або на інше місце. Але ловити десь треба. І за деякий час рибалка знову повертається на той самий ставок. І знову зустрічається з орендарем, який його проганяє. Так все і йде по колу.

    Нещодавно до новосанжарської редакції тижневика «ЕХО» звернулися кілька рибалок, які мешкають у селищі. Вони їздять на рибну ловлю по всьому району та іноді натрапляють на не дуже гостинну зустріч місцевих жителів, які звикли ловити у «своїй» водоймі рибу і не пускати «чужих».

    — Але нам пояснили, що по закону нас нібито не мають права проганяти зі ставка, де б він не знаходився, — говорить один з рибалок, новосанжарець Юрій Урезченко. — Якщо можете, напишіть роз’яснення, щоб не одиниці, а всі рибалки знали: які права і на що ми маємо.

    За роз’ясненням ми звернулися до директора новосанжарського підприємства Українського товариства мисливців та рибалок Віктора Бабича. Він підтвердив, що існує низка законодавчих актів, які захищають права рибалок-любителів. І продемонстрував лист із Державного комітету України з водного господарства. У ньому з посиланням на конкретні статті законів розповідалося про те, на що мають право прості рибалки. Роз’яснюються там і права орендарів ставків.

    Згідно пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України за № 1042/93, «з метою більш ефективного використання водойм в Україні для збільшення запасів риби дозволяється оренда окремих водойм за рішенням районних органів державної влади». Але при цьому встановлено, що оренда здійснюється тільки в межах законодавства України та виключно для розведення, відкормлення, послідуючого вилову та реалізації тільки окремих видів риб, які виробляють рибозаводи в Україні. Для штучних водойм такими видами риб в Україні встановлені короп, товстолобик та білий амур. Тобто, якийсь приватний підприємець може взяти в оренду ставок. Але розводити він там має лише певні види риби. І вести господарювання лише у відповідності з законом, а не так, як йому самому заманеться. Типу, я орендував ставок, тепер він мій, роблю, що хочу. Так, відповідно до тієї ж постанови, на берегах не допускається будь-яка діяльність з будівництва причалів, будинків, складів, знищення очеретів у заплавах, додаткове підвищення чи пониження рівня води, встановлення сіток і таке інше.

    Також наголошується, що орендар не має права вилову аборигенних видів риб у водоймі! Така риба після сортування виловленого підлягає обов’язковому поверненню до водойми. До аборигенних відносяться усі види, що розмножуються у водоймі природнім шляхом (карась, плотва, окунь, щука, плоскирка та інші).

    У реальності ж зачасту орендарі виловлюють усю підряд рибу — і ту, яку самі запускають, і ту, яка водилася у водоймі раніше.

    Головним у цій постанові є пункт, у якому зазначено, що орендар не має права заборонити любительське рибальство на водоймі. Також категорично заборонено встановлювати та стягувати плату з рибалок-любителів, оскільки такі дії кваліфікуються чинним законодавством як здирництво і переслідуються законом у рамках Карного кодексу України. Хоча при цьому орендар має право попередити рибалку-любителя і контролювати, щоб виловлені види риб, які ним розводяться, були повернуті до водойми.

    Також Віктор Бабич продемонстрував нам пам’ятку, яку мають рибалки з числа тих, які входять до складу Українського товариства мисливців та рибалок. У районі таких налічується 52 чоловіки. Така пам’ятка якраз може придатися у конфліктній ситуації, яка виникає, приміром, при ловлі риби на орендованому ставку.

    Нижче наводимо кілька тез із цієї пам’ятки:

    • любительська рибна ловля дозволеними засобами (вудочки, спінінги, донки з дозволеною кількістю крючків та ін..) може проводитися на будь-яких водоймах України, незалежно від їх цільового призначення чи підпорядкування будь-яким господарюючим суб’єктам у будь-який час року;
    • обмеження з використовуваного знаряддя для лову риби вводиться лише період нересту, виключно з вимогами закону, а в окремих випадках терміни обмежень можуть подовжуватися місцевими органами влади, коли в деяких регіонах виникають погодні або інші природні явища, що унеможливлюють нормальне протікання умов нересту;
    • любительська ловля риби здійснюється безкоштовно та не потребує будь-яких дозволів;
    • на орендних ставках орендарі можуть здійснювати попередження любителів рибної ловлі про обмеження вилову видів риби, яку розводять, або висувати вимоги про повернення у ставок такої риби у разі проведення контролю за виловом. Але при цьому на вимогу риболовів-любителів повинні бути надані необхідні документи про час зариблення ставка, видів риб, якими проводилося зариблення, актив виконання відповідних робіт та середню вагу кожного з видів риб в день вилову;
    • у разі виникнення непорозумінь між господарюючими особами та риболовами-любителями питання спорів вирішується у встановленому законом порядку без будь-яких попередніх умов, у тому числі і припинення рибалки.
    За словами Віктора Бабича, риболови-любителі вже активно користуються подібними пам’ятками. Якщо виникають якісь суперечки з орендарями ставків, рибалки нагадують їм про існуючі законодавчі акти. Якщо і цього виявляється недостатньо, то пропонують викликати міліцію, щоб та розібралася, яка з сторін порушує закон. Як правило, на цьому конфлікт вичерпується і до дзвінка правоохоронцям справа не доходить.

    Від редакції. Сподіваємось, наведені у статті факти допоможуть риболовам-любителям з Новосанжарського району. Якщо ж у вас все-таки виникне конфліктна ситуація, яку не вдасться вирішити самотужки, повідомте про цей випадок журналістів тижневика.




    Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»
     
    • Нравится Нравится x 2
    • Информативно Информативно x 2
  9. Старый бродяга

    Старый бродяга Рыболов

    Сообщения:
    1.391
    Симпатии:
    1.633
    Адрес:
    Днепр, Васильковка, заграница
    Возраст:
    70
    Несколько дней назад давал ссылку на обратное мнение.
    К сожалению, из-за сбоя в хостинге она потерялась.
    Изложу то, что наскоро нашел сам.

    1. Аренда прудов сейчас происходит на основе Водного кодекса Украины.
    Арендодатель - районная администрация или сельский, поселковый или городской совет.
    При передаче ставка в аренду заключается договор, обязательно в письменной форме и только с разрешения общины,
    если пруд находится в населенном пункте
    .
    В договоре и прописываются все условия пользования прудом, в том числе и такие нюансы, как выпас и поения скота у пруда, бесплатное рыболовство, мойки авто водой из пруда, обязанности и права арендатора и общества, сохранении надлежащего состояния ставка, условия , на которых он возвращается обратно по аренде.
    2. Отношения между арендатором и рыболовом регулирует сельсовет или райгосадминистрация и рыбоохрана.
    Какую рыбу можно ловить, определяет арендатор.
    3. С точки зрения права, ставок сочетает в себе три вещи: собственно водный объект, земельный участок, на котором он расположен, и имущественный объект (гидротехническое сооружение). Иногда бывает, что арендуют именно только водная гладь. Но чтобы стать полноценным пользователем ставка и избежать возможных проблем, нужно взять в аренду водоем, водоохранные защитные полосы и гидротехнические сооружения.
    4. Как правило, Арендатор берет не только ставок, но и земельный участок вокруг него, поэтому имеет право не пускать людей на земельный участок, который арендует, если это прописано в договоре.
    5. Кроме собственно договора аренды, у арендатора должны быть кадастровый план земельного участка, распоряжение председателя райгосадминистрации или решения сельсовета о предоставлении в аренду водного объекта, акт выноса границ водного объекта и земельного участка в натуру, акт приема-передачи водного объекта в аренду, паспорт водного объекта (ставка). Кроме того, еще может быть договор аренды имущества (гидротехнических сооружений), акт приема-передачи имущественного объекта.

    В качестве примера могу предложить попытаться половить на арендованном участке Набережной в Днепре.
    Вас оттуда выкинут через 2 минуты.

    Как-то вот так.
     
    • Информативно Информативно x 2
    • Нравится Нравится x 1