Боротьба з браконьєрcтвом в областях України

Тема в разделе 'Борьба с браконьерством', создана пользователем Artfabber, 21 фев 2008.

  1. Artfabber

    Artfabber Рыболов - теоретик Команда форума

    Сообщения:
    3.290
    Симпатии:
    8.672
    Адрес:
    Киев
    Гарна рибалка інколи закінчується... на нарах

    Багата річками Україна. Тільки в Київській області їх нараховується чотири десятки. Проте природні ресурси і рибні запаси останнім часом значно скоротилися. Причина тому — браконьєрські і неконтрольовані вилови.

    Як розповів старший інспектор дозвільної системи Вишгородського райвідділу внутрішніх справ ГУ МВС України в Київській області Олександр Єловенко, — до дефіциту наближається сом, а осетрові не з’являються у Десні вже понад п’ять років.

    Небезпека очікує рибку велику та малу скрізь. І головний її ворог — людина. Вона зимою влаштує їй западню під час придухи, весною під час нересту, літом — виловлюючи найстрашнішими засобами — за допомогою вибухівки та електровудок. Під час риболовлі сіткою чи звичайною вудочкою відбувається ніби природний відбір: що потрапило, то потрапило. Електровудка ж небезпечна тим, що діє на водних мешканців як магніт. Нерідко дрібна і середня рибка відразу ж гине. Велика, якщо і знаходить в собі сили втекти, скуштувавши значну порцію заряду, не здатна нереститися протягом кількох років.

    Штрафні санкції сьогодні не залежать від розмірів і ваги улова. Одна рибка, нехай то навіть мальок, має власну таксу. Наприклад, карасик чи окунь коштує 5 гривень, чехонь — 10, щука, судак чи товстолобик — 50, осетрові та їх гібриди за одну особень — 510 гривень. Окрім того, відповідно статей адміністративного кодексу, за порушення правил полювання і рибальства можна втратити від одного до 10-ти неоподаткованих мінімумів зарплат громадян з конфіскацією усіх підручних засобів і предметів, які використовувались як знаряддя скоєння правопорушення. Крім того незаконний добувний промисел карається за кримінальним законодавством позбавленням волі на строк від одного до чотирьох років, а також всілякими іншими неприємностями у вигляді виправних робіт та штрафів. Тобто, наслідки рибальства можуть бути доволі вражаючими.

    За інформацією, наданою старшим інспектором дозвільної системи Главку столичної області Артуром Єрзельовим, показники щорічної операції «Нерест», яка проводиться відповідно розпорядження Київської обласної держадміністрації — зайве тому підтвердження.

    Так, в ході спільного відпрацювання Каневського та Київського водосховищ, райвідділами внутрішніх справ разом з рибінспекцією і Мінекобезпеки було виявлено 87 порушень рибальства, накладено штрафів на суму 3 тис. 720 грн., вилучено 66 сіток, 28 спінінгів з пристосуванням «драч» та 170 кг незаконно виловленої риби.

    — І хоча цього року нас забезпечили майже всім необхідним, — розповідає начальник Київської обласної інспекції рибоохорони Валентин Стояненко, — і бензином, і машинами, і моторами до човнів — браконьєрство процвітає. Малочисельність нашої інспекції, порівняно з величезною площею водного басейну, тому одна з причин. Браконьєри сьогодні далеко не бідаки. Є в них і «Хитачі», і «Джонсони» — швидкохідна техніка. Втекти від нас для них не проблема.

    Ділки, які займаються «серйозним» промислом, для «чорної» праці наймають робітників. Тих, хто «засвітиться», так би мовити «звільняють», залишаються лише віртуози справи, за що і отримують відповідну платню. Про наближення контролю браконьєри, як правило, знають заздалегідь, оскільки забезпечені раціями та іншими засобами спостереження та зв’язку. Кілька хвилин — і порушники по обидва береги річки попереджені. Зрозуміло, що подолати таку публіку важко.

    На запитання, чи траплялись сутички з озброєними браконьєрами, Валентин, усміхнувшись, відповів:

    — Бувало, звичайно. Траплялось і постріляти, щоправда, в повітря. Але в нас прицілювались серйозно.

    Де ж і як все таки дозволена рибна ловля?

    Порибалити можна тільки з берега, на вудлище з одним гачком і однією блешнею. Забороненими для лову є зони, розташовані нижче на 5 кілометрів і вище 500 метрів Київської ГЕС. Багатьом невідомо, що в радіусі Ірпінського гідровузла рибалити також заборонено, бо річка Ірпінь тече нижче Київського водосховища. Там знаходиться водоперегінна станція, біля якої завжди скупчується багато риби, де вона і нереститься. Заборонений вилов також поблизу насосних станцій і мостів, на територіях радіоактивно забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС (в зоні відчуження).

    Оксана ШУМКО, інспектор Центру громадських зв’язків ГУ МВС України в Київській області
     
    • Нравится Нравится x 26

  2. VoVu$

    VoVu$ Рыболов

    Сообщения:
    8
    Симпатии:
    19
    Адрес:
    Днепропетровск
    Доброе время суток!
    Я хотел спросить, ловил ли кто-то на поплавковую удочку карася в новом русле р. Орель последний год хотябы? Дело в том что раньше (года эдак 2 назад можно было спокойно отдохнуть, зная, что клёв карася обеспечен, а мелочь типа бычка и ерша цеплялась без клёва),
    ща езжу редко, но вижу сам и слышал от других рыбаков, что сейчас там глухо (про спин речь не идет), по-моему гдето в районе партизанского "сраконьеры" перекрывают или хз. но не думаю что карась так резко испарился 0_о((((
    Кто тож заметил это или знает в чём дело, отпишитесь, плз!!!!
    А то раньше было любимым местом ловли, а ща метаюсь между разными((((
     
    • Нравится Нравится x 2
  3. Сокол А.В.

    Сокол А.В. гость Временно заблокирован

    Ещё до запрета, в последних числах марта заезжал в Орельский канал со стороны Днепра (под мотором) - сети от берега до берега стоят с периодичностью метров 300. Насчёт карася не знаю, а со спином там точно делать уже нечего, извели рыбу(
     
    • Нравится Нравится x 2
  4. VoVu$

    VoVu$ Рыболов

    Сообщения:
    8
    Симпатии:
    19
    Адрес:
    Днепропетровск
    Так нада чтот с этим делать! Рыбнадзор можна для профилактики, эффекта 0, зато душевное спокойствие. А для эффекта сети б им на:censored: порезать!!! Но все фиг найдешь и речку бороздить всю долго.
    Если б рыбнадзор не законопослушных любителей задалбывал, а работой занимался, то мы и не говорили б о браконьерстве щас!!!>:-/
     
  5. Сокол А.В.

    Сокол А.В. гость Временно заблокирован

    Так и делаю, в смысле режу, но осторожно. Именно на Ореле браки настолько борзые, что можно получить из двух стволов в борт, а то и в голову. И это не шутка - были случаи.
    А насчёт рыбнадзора - то куплено всё. Что делать - х.з., но рыбы с каждым годом становится всё меньше и меньше(
     
    • Нравится Нравится x 2
  6. VoVu$

    VoVu$ Рыболов

    Сообщения:
    8
    Симпатии:
    19
    Адрес:
    Днепропетровск
    Не знал что у них там так серьезно!(((всмысле стволов, с купленным надзором нечего удивляцца). поеду как-нибудь разведаю. рядом дача а рыбы нет- непорядок(((
     
  7. Сокол А.В.

    Сокол А.В. гость Временно заблокирован

    Ув. VoVu$
    Я говорю про первые, точнее последние, 5-7км Орельского канала, как дела обстоят дальше - незнаю, не заплывал. Хотя с чего бы там было иначе?
    Лет 10 назад часто отдыхал там с палатками по несколько дней, на то чтобы выловить на уху несколько щука и десяток окуней уходило от силы 2часа. Но уже тогда стояли сети, в основном туристов-отдыхающих, а местные каждое утро тягали волоком - окуня брали мешками!!!
    Помню ещё, что было много раков, видел сомиков...
    В этом году когда туда заплыл встретил несколько лодок, которые драли судачков в отввес длиной с карандаш((( Вот такие там сейчас "рыбные" места
     
  8. Шурикднепр

    Шурикднепр гость Временно заблокирован

    Для того чтобы сети браконьерские резать надо Катер косарей за 70$ и мотор соответствующий ну и конечно ствол для подстраховки. Тогда я думаю , что когда сети будешь доставать с матами , что оборвал воблер за 100$ никто даже не высунется!!!
     
    • Нравится Нравится x 3
  9. vitas

    vitas Рыболов

    Сообщения:
    34
    Симпатии:
    345
    Адрес:
    Комсомольск
    Обычны показовый рейд-не более.Я сам из Комсомольска,и знаю что все браки повязаны с нашей месной инспекцией.Такие рейды надосовершать постоянно,а не пару раз-для галочки.
     
    • Нравится Нравится x 2
  10. Sywooch

    Sywooch НаМУХлыстовик

    Сообщения:
    4.418
    Симпатии:
    10.679
    Возраст:
    83
    Сейчас это модно. есть масса рыболовных организаций какие с подобными мероприятиями пытаются просто заявить о себе! Всем хочется как то пошуметь.

    В данном случае скорее всего не поделили чето или подставной рейд.


    ЗЫ. "Валенки" (ИМХО).
     
    • Нравится Нравится x 3