Ловля голавля

Тема в разделе 'Способы и методы ловли', создана пользователем Maxim, 21 сен 2007.

  1. B.B.B.

    B.B.B. гость Временно заблокирован

    Відзначу кілька слів про головня. У цьому році досить гарно відловився по даній рибі. Ловив виключно спіном і в переважній мірі на воблери, однак траплялись випадки лову і на вертушки. Однак у своїй практиці примітив, що вертушка (говорю лише про вертушки фірми Mepps) явно програє вобам. При цьому відзначу і те, що максимальне занурення вобів у мене - максимум до 0,5 м. Дуже часто траплялось, що головень бив приманку відразу після зіткнення із водою. Ще відзначив, що головень не такий вже вередун щодо погоди. Не разу бувало, що він дуже добре ловився у дуже жаркі дні, спеку і навіть холод. При цьому зміна погоди для нього не так вже впливає, як приміром на інші риби. Також примітив, що любить цей розбійник вітер. Навіть би відзначив, що ловля під час сильного вітру є гарним сигналом для полювання на нього.
    Добавлю і щодо його обережності. Без сумніву, це обережна риба. Проте бувають виключення. У мене не раз було, що стою у повний ріст і мене чудово видно із води, а ось головень виходить за приманкою у мене на очах і при цьому витягую одного, або потім ще й другого слідом. Навіть крупний головень одного разу узяв у 4-5 метрах від мене при всій видимості. Тобто, загадок щодо головня доволі.
    Оскільки в переважній мірі ловлю його вобами, то відзначу і те, що бувають рибалки, колки одні воби домінують, а інші зовсім пасивні. Проте буває і так, що буквально один-два штуки і працюють. Одного разу пригадую (кінець липня місяця), як перевірив усі свої воби - нуль клювань. Ловлю вів в одній акваторії і тут ставлю Salmo Tiny 3 під хруща - і відразу бачу клювання. При цьому не одне, а кілька. Бувало і таке, що головень лупить чомусь виключно більший воблер.
    Ще одна особливість - при мутній воді головень стоїть у переважній мірі під берегом. Це ж саме стосується під час підйому води. Але таких моментів є багато.
    Стосовно шнура та волосіні (лески) - також не все так однозначно. У мене траплялось і таке, що брав на шнур із металічним поводком. При цьому облов робив ціленаправленно на головня.
    Інший цікавий момент - місце лову. Якщо в одному місці було гарне клювання, то у цьому ж місці буде клювати постійно із певною періодичністю.
    Також відзначу слівце щодо проводки. Всі ми знаємо про проводку на "грані зриву" - нею часто користуються під час лову на вертушки. Це гарна проводка, без сумніву. Однак коли вона не спрацьовує, починають у проводку вносити корективи у вигляді зупинок, пауз, прискорень. І тут можу добавити ще один цікавий фрагмент із стилю смикінгу (твічинг). Воби, практично усі, і кренки і міноу тим більше, фети також гарно починають часом ловити головня, коли добавити елементи смикінгу (не різкого, як при ловлі окуня і не довгого при ловлі щуки). Тобто, незначні смикання. Не раз бувало, що перепробував усі варіації із проводками, а риба брати не хоче. А тут добавляєш незначний смикінг і все - головня аж "дере". Можливо, це його дратує, а можливо заводить.
    Ось такий каламбур пропозицій. Все сказане - власний досвід. З повагою.
     
    • Нравится Нравится x 23

  2. Сокол А.В.

    Сокол А.В. гость Временно заблокирован

    Почти весь сезон, начиная с весны, занимался голавлём. У нас, в Днепропетровске, голавль хоть и не редок, но ловят его единицы. Поэтому всё приходилось пробывать и находить самому, или в интернете, или в литературе. Не буду вдаваться в подробности - почти всё писал в отчётах - но возникло впечатление, что голавль на большой реке (напр.Днепр) и мелких быстрых ручьях - ведёт себя совершенно по разному, и даже строение тела у него отличается. Лично у меня в этом сезоне лучшие результаты принесли всё же не искуственные приманки, а кузнечики и жуки, хотя следует отметить,что всё это - при подтаскивании на себя, как на искуственную приманку. Ловил и на мэпсовские вертушки, но когда с этого места - всё, ноль, ставил водоналивной поплавок и кузнечика - клёв возабновлялся.
    Неделю назад поймал пару неплохих (700гр) на очень мелкого бычка, тоже с поплавком. Один из немногих голавлятников, с которым удалось найти общий язык, рассказывал, что в середине декабря прошлого года неплохо ловил на пиявку. Брал её в аптеке)))Думаю попробывать, если лёд не станет.
    ЗЫ Насчёт строения тела рыбы в разных водоёмах - вчера увидел фото килограмового язя (тема -р.Горынь по-моему), и сначала не поверил,что это язь. У нас в Днепре он намного длинее и прогонистей, при том же весе. Думаю, форма тела рыбы есть первопричиной её повадок и особенностей клёва.
     
    • Нравится Нравится x 8
  3. B.B.B.

    B.B.B. гость Временно заблокирован

    Без сумніву, жива насадка є куди привабливішою і тому завжди виграє будь-яку неживу приманку. Але і тут без тонкощів не обійтись:
    - місце лову;
    - час лову;
    - сама приманка;
    - подача приманки;
    - гра приманки та сама проводка тощо.
    Хоч і не ловлю живими насадками, зате не раз воблер вигравав того ж живого хруща у якості насадки. Знаю одного рибалку, знатного у наших краях головлятника, який воблерами орудує так, що не кожен рибалка із живими насадками по змагається. Пригадую, цією ж весною на одній стороні роблю облов сам, на протилежній стороні річки у різних місцях стоять троє місцевих із хрущами. Хоч і не гарно хвастатись - у мене виходило ліпше. Приходжу до висновку, що результат буде кращий у того, хто приклав, мабуть, більше уваги, часу, старань і вмінь на цього гарного представника рибного царства - головня.
     
    • Нравится Нравится x 9
  4. fmsuser

    fmsuser гость Временно заблокирован

    Ребята, есть такой вопросик:
    Речка шириной 30-50 м., глубина 2-3 м., всякие там кусты и вербы по берегам ростут исправно. Может ли там появиться голавль?
     
  5. B.B.B.

    B.B.B. гость Временно заблокирован

    Навіть дуже можливо, що він там є. Проте варто спробувати самостійно перевірити. У цю пору - буде складніше, а ось із весни, особливо, коли почне підійматися тарва у воді - дуже і дуже реально. Якщо там течія буде потужна - можна опробувати воблерки:
    - Salmo Hornet 3, 4 - колір траба підбирати (для початку весни жовтуватий, під форельку, під піскарика - зрештою, це лише на водоймі можна перевірити) - дешевий варіант;
    - Salmo Tiny 3 - колір терба підбирати - дешевий варіант;
    У принципі ці воблерки, як показує практика, дуже гарно йдуть весною. Вони гарно утримують течію, є відносно дешевими, їх можна сплавляти (плаваючі). І якщо головень у воді є, то, як правило, може смикнути. Але тут потрібна техніка проводки, яку також доведеться підбирати в умовах, що характерні для даної водойми. Серед інших вобів відзначу наступні:
    - Yo-zuri SNAP BEANS - середній варіант;
    - Yo-zuri L-minnow 44 - дешевий варіант;
    - Strike Pro MG-002F (прототип Yo-zuri L-minnow 44) - дешевий варіант;
    - River2Sea Humbug Minnow 35, 50 - дешевий варіант;
    - Yo-zuri 3D Flet Crank - між середнім та дорожчим ціновим діапазоном;
    - Pontoon 21 Hypnose (погано тримають течію) - середній ціновий діапазон;
    - Owner C'ultiva Bug Eye Bait - середній ціновий діапазон;
    - Masu Masters Grass Hopper Crank 34 - відносно середній ціновий діапазон;
    - Smith Camion SR, DR - з дорожчих;
    - Illex Cherry 44 - з дорожчих;
    - Lucky Craft Bevy Crank 45 SR - з дорожчих;
    - ZipBaits B-Switcher Craze - з дорожчих;
    - ZipBaits-Hickorn - з дорожчих;
    - Jackall Chubby Diving C38 - з дорожчих;
    - Team Daiwa Hyper Crank - з дорожчих.
    Власне, це той перелік вобів, який є у мене. Будь-який із вобів може спрацювати. Тут на форумі відзначені воби ручної роботи - також підійдуть. Звісно, важко однозначно стверджувати про наявність за Вашим описом головня, однак нічого, окрім практики, достовірно показати не зможе. Висновок такий - лише прктика (хоч є фокуси із підкиданням кузнечика, хруща та інших комах у воду за течією, на що головень дуже гарно реагує, тобто, починає себе видавати, але це вже по теплівй воді). З повагою.
     
    • Нравится Нравится x 20
  6. Игорь BORODA

    Игорь BORODA Рыболов

    Сообщения:
    122
    Симпатии:
    1.339
    Адрес:
    Днепродзержинск
    Добрый день ВСЕМ. Скажите пожалуйста есть здесь кто рыбачит на р. Орель и возможно ли там сейчас что то поймать из хищ.?
     
  7. B.B.B.

    B.B.B. гость Временно заблокирован

    Тут власне тема про повадки риби "головень" (голавль). А про р. Орель можна дещо прочитати тут - http://fishing-ua.com/showthread.php?p=29121. З повагою
     
    • Нравится Нравится x 1
  8. Сокол А.В.

    Сокол А.В. гость Временно заблокирован

    Вот решил задать вопрос опытным головлятникам про стратегию ловли в конкретном месте (речь идёт об искуственных приманках).Кроме головля на этом месте мне попадались - чернуха, язь, жерех, окунь; но всё же основной трофей - голавль.Ловил восновном на кузнечиков и жуков, из искуственных приманок -мелкие вертшки.Вот с весны хочу заняться ловлей на воблеры.Буду благодарен за советы.
    ЗЫ Коричнывым цветом обозначены места с которых можно ловить - это деревянные мостки и камни, до которых можно добраться взаброд
     

    Вложения:

    • 1.jpg
      1.jpg
      Размер файла:
      165 КБ
      Просмотров:
      986
  9. kaban

    kaban гость Временно заблокирован

    Сокол А.В. попробу й вокруг дерева он гдето там ,обычно за ним по течению.А какие вертушки используеш?
     
    • Нравится Нравится x 1
  10. Сокол А.В.

    Сокол А.В. гость Временно заблокирован

    Возле дерева летом плотно всё забито травой,но последнего своего в этом сезоне (4 декабря) я поймал именно возле дерева на водоналивной поплавок,наживка -бычёк. Блёсны МЭПС 00 0, лучший результат жёлтая, с чёрным стримером на тройнике, Флай называется
     
    • Нравится Нравится x 1