с.Прибережне Ружинського району

Тема в разделе 'Рыбалка в Житомирской области', создана пользователем Юра, 30 июл 2008.

  1. Юра

    Юра Рыболов

    Сообщения:
    160
    Симпатии:
    1.861
    Адрес:
    Рівне
    Возраст:
    Мова піде про серію рибалок на обводному каналі рибгосподарства (колись це була річка) в с.Прибережне.

    Туди я приїжджаю кожного року погостювати у родичів. Але основне, чого я туди їду - це РИБАЛКА! Люблю ловити на диких водоймах, розгадувати загадки кльову на них, милуватися чистою, незагаженою природою.

    Опишу цю водойму: обводний канал рибгосподарства, довжина - надцять кілометрів, ширина - від 10 до 40 м. Глибини різні, біля дамб глибше, на міляках - по коліно. З однієї сторони канала іде насипна дамба із каменю, другий берег пологий і мулистий. Красота - не описати. Береги поросли осокою, є островки латаття, є камишові зарослі. Є впавші у воду цілі дерева. Канал весною і осінню приспускають, тоді місцеві вигрібають все, що можна вигребти. Але, на подив, риба в каналі є. З риби: багато карася, мерва плотви, краснопірки, окунець, карп до 8 кг, амур.

    Тепер конкретно про рибалку на цій водоймі: бесплатна, людей небагато, бо місцеві ловлять на "заборонках", в нічний час ловити з дамби не можна. Карась водиться в величезній кількості, є багато крупного, але дуже "прошений". Як іде жор, то місцеві на свої грубі снасті по відру наловлюють легко. А як кінчається - то все, кажуть, "нема кльову". Та ловиться він прекрасно і тоді, просто снасть треба відповідну, насадку, яка йому до вподоби зараз і місце вибрати правильне. Плотви і краснопірки розвелося - просто жах - навіть на кукурузку бере, а в основному збиває все, що закинеш, а як підсиплеш прикормки - то начувайся.

    Карп ... Сама загадкова риба на цій водоймі. Існування на довгій, вузькій водоймі внесло корективи у його поведінку. Раніше, років 5 назад, місцеві казали, що на каналі карпа немає. Поки я його не почав ловити кожного дня по 4-6 кг на варену кукурузу, причому, менше 1 кг практично не попадались, в основному - від 1 до 2 кг. Ніхто тоді не знав, що на таке можна ловити, всі тягали на черв"ячка карасиків і дрібних карпиків. Так от, кожного року приходиться розгадувати загадки кльову цієї риби. То він активно бере на кукурузку, то на манку, то на зелений горошок, то на варений жовтий горох, то на кукурузну мастирку (мамалигу), то на черв"яка, а то і ні на що не бере неділями. Місця його лову також треба знати, бере не кругом, а близько своїх стоянок, на шляху ходу від стоянки до місця, де кормиться. Іде завжди під берегом за 1-3 м від нього. Там і треба ловити. На середині, на фарватері попадається рідко. Порою дивуєшся: на фарватері глибина 2,5 метри, а він бере, де води трохи вище колін. Місця стоянок - повалені дерева, кущі, що ростуть над водою, островки латаття. Час кльову строго визначений - з 6-00 до 8-00, рідко, в пасмурну погоду клює і до 10. Ввечері бере, як починає темніти, вночі в 1-00 і в 3-00 можливі покльовки (кілька разів нас пустили на ніч сторожа), причому, самого крупняка.

    Окуня спеціально не ловив, але із-за спусків води він дрібний (крупного вибивають).

    Амура ловив в минулому році на кукурузку консервовану, прикормлював мамалигою або пшоном вареним.

    Ловлю в основному недалеко від дамби, що в середині села, тут і глибше, і цікавіший рел"єф, і сторожа поряд, хоть сітку не впихнуть браки під носа.
    Вночі, правда, ходять місцеві браки із пауками, ловлять руками, ставлять сітки, ловлять "накидками". Буває, вибрав гарне місце, прикормив, думаєш: прийду назавтра - буде кльов ... А його немає і значно гірший, ніж учора. А потім якийсь брак каже, що я на твоєму місці вночі пауком взяв карпа на 4 кг, а потім ще руками пройшовся біля того куща, що ти сидиш, ще одного на 1.5 взяв. Яка вже тут ловля.:злой:

    Ну хватить вже про загальне, пора переходити до опису рибалок.
    Буде в наступному пості...
     

    Вложения:

    • SS851794.JPG
      SS851794.JPG
      Размер файла:
      150 КБ
      Просмотров:
      1.275
    • SS851809.JPG
      SS851809.JPG
      Размер файла:
      180,2 КБ
      Просмотров:
      1.134
    • SS851799.JPG
      SS851799.JPG
      Размер файла:
      159,5 КБ
      Просмотров:
      1.106
    • SS851807.JPG
      SS851807.JPG
      Размер файла:
      110 КБ
      Просмотров:
      1.095
    • SS851785.JPG
      SS851785.JPG
      Размер файла:
      169,1 КБ
      Просмотров:
      1.157
    • SS851811.JPG
      SS851811.JPG
      Размер файла:
      233,1 КБ
      Просмотров:
      1.028
    • Нравится Нравится x 13

  2. Юра

    Юра Рыболов

    Сообщения:
    160
    Симпатии:
    1.861
    Адрес:
    Рівне
    Возраст:
    Власне, сама рибалка

    По приїзду 2 липня 2008 року вечорком із пляшечкою Бердичівського (дужжжже добре пиво) побіг подивитися, що там робиться на каналі. Поговорив з місцевими рибачками, кажуть, карп є , але цього року ще ніхто не зловив. Кльов, як завжди, був дві неділі назад, а зараз - не бере. Риба не грає, на заборонці також не скаче - погана прикмета. Замітив, що, якщо карп грає на зорях, то й буде брати. Вода низька, але хоч не падає. Ще кілька дерев цілими впали в воду. Ну, додому на вечерю, підготуватися і раненько на водойму.

    3 липня. 5-00 я на воді. Займаю участок берега, де ловив раніше. Погодка паршивувата: вночі холодно +12, вітер Пн холодний. Неспішно закидаю 5 донок на карпа. Відмічаю, що карп не скаче, і на "заборонці" також. Погано.

    Снасть для донок вибрав таку: фідерний відвід, на застібку - груз 50 гр, на коротке плече - пружинка на все плече, поводок до короткого плеча на вертлюгу із нитки, гачок Hayabusa 7 по нашому. На основну жилку - стопорок. В пружинку даю кукурузку консервовану, поверх обминаю мамалигою із домішками кукурудзи. Насадка - 2-ві кукурудзинки. Донки кидаю до протилежного від дамби берега біля впавшого дерева, під нависші гілки тополі, під латаття. Закидаю 2-ві вудки, трохи кукурузки в воду (ніякої сипучої дрібної прикормки, бо плотва вмить задовбе). Снасть на вудках тонка, ослабляю фрикціони. Закидаю на кукурузку і мамалигу. Тишина ... Ставлю одну на манку - і повалило. Тільки вспівай підсікати. Але карасики і плотва. Жодного карпика, хоча прошлого року йшли прекрасно. За цим заняттям забув про донки. Та, що була закинута під нависші дерева, спрацювала, але на провис дзвіночок не зреагував і завело в корч і обірвало. Потім ще такий самий досадний сход. Коло 11-00 був ще один сплеск кльову на вудки, зловив карася 500 гр на кукурузку. Кукурудзу Vernet м"яку і ніжну сильно збивало з донок.

    4 липня. Пробую ловити на горох варений на донки. На вудку на манку зранку брали гарні карасі, поки не налетіла плотва і ловити стало неможливо. На мамалигу не брало, на перловку - також. Ввечері налетів холодний фронт, приніс холод, дощ і вітер.

    7 липня. Трохи розпогодилося. Погода: вітер південний помірний, потепліло, сонячно. Вирішую сісти ближче до шлюза, там більше повалених дерев та й риба себе там краще показує. Донки кидаю на кукурузку до повалених дерев, під цей берег, на середину. Риба мулить, але брати не хоче. Беру 2-ві вудки - одна на манку, друга - на мастирку горохову - і понеслась. 80 штук, в основному карасі, в сумі 4,5 кг. Непогано. Але знову ні одного, навіть маленького карпика ?! А секрет - у манці. Вирішив замішати її на свіжому фруктовому кампоті, а не на воді. Брало на неї чудово, і плотва не дуже турбувала.

    8 липня. Це - червоний день мого риболовного календаря.
    Вечір попереднього дня і ніч були дуже паркими, задушливими, комарі просто здуріли, гризли по страшному. Штиль. Зранку сонце як в димці, потім закрило його фронтом із півдня, бризнув дощик і знову потепліло. Вітер - південний!!! В рибі потреби не було, сказали, більше карасів не лови, а то жарити не будемо%) (ну народ дає), сконцентрувався на ловлі карпа. Замітив, що на каналі почав скидатися карп, відмітив для себе ці місця. Поміняв гачки на донках: VMC Vanadium Carpe BR 6 номер (міжнародний). Надягав лише 1-ну кукурудзину. Виставив донки по ходу карпових стежок і біля його укриттів. І 1-й карп не забарився. 7-00 - довгожданна покльовка на донку, що під островком лілій. Беру снасть в руки і відчуваю гарного супротивника. Кілька хвилин незабутньої боротьби і вихвачую підсаком красеня
    на 2,3 кг :1_0072:. Мій рекорд на даній водоймі (попередній -2,2). Місцеві підбігають - і .. оооо... шок. Добре, руки ноги трусяться. Перезакидаю донки. Місцеві з скаргами на паршивий кльов ідуть додому. Через певний час справа загинає донку в дугу - після більш тривалого виважування із заходом карпа у повалене дерево і кульбітами 1,5 кг карпик - у підсаку. Цей задав мені жару. Руки трясуться так, що не можу надіти кукурудзину.
    Потім ще один під деревом справа - і зразу рвонув у крону затопленого дерева. Але я вже тертий калач, вивів і цього. 1,2 кг. Налетів дощик і зразу після нього під цим же деревом відразу на 2-ві донки покльовки. Форсоване виважування із крони дерева, боротьба в зіллі під берегом - і 800 та 600 гр карпики у підсаку. Разом із дрібними карасиками - 6,5 кг.
    Якраз приїхали родичі із Дніпропетровська і серед них - заядлий рибак. Ото було радості - така риба, такі фото. А смачна ж яка вона... А пиво яке смачне :присоединяюсь:.:) До речі, всі карпи сіли надійно, хоча й малий гачок, ледь витягував із нижньої губи або краю рота.

    Наступного дня карп не брав, на донки попадалися карасі. Взагалі, карась був дуже активним. Але він мене вже не цікавив. Над вечір налетів холодний фронт з дощем. На наступний ранок ми від"їжджали.

    от такі незабутні моменти подарувала мені ця водойма. До наступного року.
     

    Вложения:

    • SS851980.JPG
      SS851980.JPG
      Размер файла:
      148,4 КБ
      Просмотров:
      947
    • SS852029.JPG
      SS852029.JPG
      Размер файла:
      165,4 КБ
      Просмотров:
      967
    • SS852030.JPG
      SS852030.JPG
      Размер файла:
      128,6 КБ
      Просмотров:
      969
    • SS852068.JPG
      SS852068.JPG
      Размер файла:
      128,4 КБ
      Просмотров:
      916
    • SS852071.JPG
      SS852071.JPG
      Размер файла:
      121,2 КБ
      Просмотров:
      916
    • SS851806.JPG
      SS851806.JPG
      Размер файла:
      131,6 КБ
      Просмотров:
      882
    • Нравится Нравится x 17
  3. Юра

    Юра Рыболов

    Сообщения:
    160
    Симпатии:
    1.861
    Адрес:
    Рівне
    Возраст:
    Серія рибалок серпень 2010 (1 частина) ...

    Ну от і настала довгоочікувана відпустка. :ura: Я з рідними махнув на відпочинок та риболовлю в с.Прибережне Ружинського району. Через деякий час туди мав підтягнутися кум із Дніпропетровська, ото буде весело :присоединяюсь:.

    Ми з кумом (ще один, із Рівного :gi-gi:) планували всерйоз зайнятися місцевим карпом. Ловити будемо в р.Роставиця, хоча зараз вона виглядає як обвідний канал рибгосподарства, але природа там - просто супер (опис водойми і фотки є у попередніх моїх звітах по даній водоймі).

    Ввечері по приїзду, ледь розцілувавшись з ріднею, ноги самі несуть подивитися місця лову, побачити, як скинеться карп. Водойма не підвела: повноводна, із рідкими полями кувшинок і впавшими в воду тополями, серед гілок яких чухали спини карпуши, із чудовими місцями для риболовлі та незрівнянною природою. У нас попереду ще 7 рибалок для розгадки таємниці прибережняньського карпа. Хоча він тут і не в великій кількості та некрупний, все ж є надія потягатися з монстром.

    План на рибалки був таким: ловити по можливості карпа, використовуючи снасті типу Метод і з мінімумом прикормки, так як у водоймі просто хмара дрібної риби і крупної плотви (:фигасе: як потім виявилося). Для цього планували використати:

    1. Ароматизатори та діпи. Так як карп тут є в невеликій кількості і дуже "прошений" (навіть місцевим дуже рідко попадається), то вирішили його полякати :gi-gi: приємними смаками і запахами. Для цього було прикуплено дві баночки: Senzor Planet Dip (мідія) 100 мл та Adder Carpe Sweet Corn 250 мл.
    2. Метод-мікс у нас виглядав так: мамалига (ароматизована при варці парою ковпачків Adder Carpe Sweet Corn), Fish Dream Гросс Карп, баночна кукурудза (венгерська).
    3. Снасті: донка із одним гачком. Фідерна трубочка із змонтованою на ній пружинкою і із грузом 50 гр через застібку до вушка трубочки, кормушка "The Method" плоска, рамочна.
    4. Ловити там, де карп себе проявляє, а не кормити точки і ждати його підходу (коряги, кувшинки, де грає).

    1-ша рибалка. Отож, раненько на першу рибалку. Серце вискакує з грудей, адреналін рікою. А навкруги краса ... Погода всі рибалки була стабільною, практично штиль і неймовірна спека: більше 30С в тіні !

    Вирішив сісти біля повалених дерев. Довго простукував дно, бо дерева впали з усією кроною і треба було знайти вільні від зачепів доріжки максимально близько до берега і коряжника. Поки ставив снасті кум кричить: "ПІДСАК" !!! :somyara: Летиш по першого карпа, як на крилах. Взяв практично відразу після забросу на діповану Adder Carpe кукурудзу, але кум не зміг його завернути і той завів у корягу і зійшов. Хух ... Ставлю також на діповану. Поки донки мовчать, починаю ловити на вудки.

    Так, на манку йде лише плотва, краснопірка. Це на діповану кукурузкою. На просту - не хоче. А на діповану мідією - не бере. Починаю ловити на мамалигу. Проста - не хоче, діпована кукурудзою - плотва і краснопірка значно більших розмірів. Карпа немає. Діпована мідією ... опа ... карась, ще один. І пішло. Підібрав ключик до місцевого карася. У місцевих вже не бере, а я ще маю покльовки. Та сонце так пече, що починаємо змотуватися. У кума пару сходів карпів, кілька карасів на кукурузку і дуже мало рибки на вудку. У мене трохи веселіше, та карпа жодного.

    І тут остання донка витягнута під берег. Пульс скаче вверх, зву кума з підсаком, але карп зачепився у кроні дерева. І лише деколи солідний хвостяра злегка показується на поверхні. Роздягаюся, запливаю з підсаком. Підсак тонучий, течія, дна нема, крона затопленого дерева, ноги чіпляють гілки, карп рветься біля мене, робить свічку :i070522: і сходить. Я ледь виплутую донку із залишків сітки.:злой: От гади.


    2-га рибалка.

    Наступний раз сядаю на інше перевірене місце із меншою кількістю зачепів. Поки розкладаю донки, ставлю вудку на опариш+кукурудза. Діпую кукурузним ароматизатором. Кидаю першу донку до поля кувшинок (плоский Метод) і не вспіваю взяти другу як ЄЄЄЄ... Заводимо карпика трохи більш пів-кіло. І тут бачу, як вудка рветься у воду. Підхоплюю і ЄЄЄЄ... Цей вже покращий, а повідок то 0,15. Погнав до протилежного берега, до коряг. Ан ні, йди сюди. Завів таки у підсак. Кілограмовий. Потім грався із вудками, намагався ловити карася, брав карасик на мамалигу, діповану мідією. І тут одну із донок загинає - знову є. Некрупний. Всі взяли біля полів кувшинок. Прийшла жінка із сином, налаштував ім вудки і почали вони з азартом тягати плотву та карасиків, я лише вспівав наживляти. Саме то - опариш і манка поверху. Кум почав бомбити крупну плотку на кукурудзу, поставивши глибину в пів-води. Вже коли змотувалися, в 11-00 на вудку на кукурудзу у мене бере карпуша - 1 кг, також побігав по каналу на тонку снасть. Ух... Дали вони мені сьогодні адреналіну...

    Далі буде ...
     

    Вложения:

    • SS853325-1.jpg
      SS853325-1.jpg
      Размер файла:
      300,5 КБ
      Просмотров:
      729
    • SS853345-1.jpg
      SS853345-1.jpg
      Размер файла:
      135,1 КБ
      Просмотров:
      696
    • SS853346-1.jpg
      SS853346-1.jpg
      Размер файла:
      184,3 КБ
      Просмотров:
      786
    • SS853347-1.jpg
      SS853347-1.jpg
      Размер файла:
      183,6 КБ
      Просмотров:
      758
    • SS853348-1.jpg
      SS853348-1.jpg
      Размер файла:
      291,9 КБ
      Просмотров:
      739
    • SS853349-1.jpg
      SS853349-1.jpg
      Размер файла:
      84,8 КБ
      Просмотров:
      784
    • Нравится Нравится x 10
  4. Юра

    Юра Рыболов

    Сообщения:
    160
    Симпатии:
    1.861
    Адрес:
    Рівне
    Возраст:
    .... продовження.

    Фуф ... На работі завали, так що часу писати не мав.

    3-тя і 4 рибалка.

    Сидів на місці, що й попереднього разу. Зранку на вудку із опариш+кукурудза діпована Adder Carpe зловив карпушу пів-кіло.Донки мовчали, рибка не скидалась. Чавив карася на мастирку. на наступну рибалку взагалі заглохло. Вирішив далі міняти місце і йти до повалених дерев.

    5-та рибалка.

    Сів біля повалених дерев. Лежать у воді так: /д/д/д . Буква д - де стояли донки. Кидав в прогал між впавшими деревами під той берег. Карпи проявляли себе сплесками та жмурінням.

    Коло 6-30 покльовка на саму ліву :somyara: - карпуша 2.1 кг заведений в підсак за 2 хв. Ловив вже сам, бо кум не витримав лихої долі (жари) і поїхав додому. Згодом бере на донку, що справа - пів-кілошник. На вудку покльовує пристойний карась на мастирку із діпом мідія. Але риби вже достатньо, тому концентруюся на карпі.

    Коло 9-ї приходять дівчата, кум (із Дніпропетровська) :присоединяюсь:. Даю дівчатам свої вудки, ловлять на кукурудзу плотву. Тут у куми вудка в дугу :somyara: і злякані очі ... Перехоплюю її у неї і розумію, що рибка солідна. Сходу паровоз під протилежний берег у повалене дерево. А навкурги простору для маневру немає: лише повалені дерева, навислі над водою кущі та якась гидота у вигляді палок та частин підводних рослин, що пливе за вітром. :censored: Фрикціон вищить, а повідок-то - 0,16. :censored:. З горем пополам завертаю монстрика від коряг, та той хлоп і не думає подаватися. Одним словом, вимотував я його десь з годину !!! Ходив кругами та не давав себе підвести до підсака. Трохи піднімеш - а він рве в глибину. Бачили лише половину тулуба і хвіст - АМУР. Громадина.:фигасе:. В кінці у мене вже рука відвалювалася. А той чортяка так і не втомлювався. В кінці кінців я його почав брати на арапа і в черговий раз, як він підійшов до підсака той зірвався. Підвело з"єднання жилки і гачка з лопаткою. :censored:
    Після виважування прийшлося викинули десь 25 метрів жилки: так скрутиляся і витягнулася. Такого екстремального виважування в житті не пригадаю.:фигасе: Адреналіну повні штани.:D

    6-та рибалка.

    Сідаю там же. Цього разу руки аж чешуться взяти реванш за вчорашнє. ;) І карпуша довго себе не заставляє чекати. Сходу попадається амурчик на пів-кіло. Це все на кукурудзу. Донка, закинута в саму гущу коряг дає карпушу на 2.1 ку (дзеркальний). трохи повозився, бо хотів сховатися від мене в корчах.:gi-gi: Потім справа від мене бере ще один - на 1.6 кг. Цього - без церемоній в підсак. Руки трусяться, адреналін - рікою. Стає нестепрно жарко, і тут ще одна донка спрацьовує. Якраз підходили до мене родичі. От, думаю, зараз показово повиважую.:D Повиважував ... Амур десь на 1 кг успішно сходить біля самого підсака.:bm: Хай живе, риби і так достатньо.

    Про сьому рибалку писати нічого, бо жара і ранні вставання так вимотали, що вже спав на ходу. Та й риба почала масово дохнути. :buee: По берегах валялися тушки карася та товстолоба. Спека - неймовірна.

    Кілька висновків (для себе):
    1. Ловити, там де карп є, це правильно (у даному випадку). А це - коряги, лілії.
    2. Ароматизатори та діпи таки дають результат, причому, вагомий. Мідія працювала по карасю, а кукурузний - по білій рибі.
    3. Моя конструкція донок (фідерна трубочка із пружинкою і грузом 50 гр на застібці) на дні із шаром мулу в 40 см працювала краще кормушок Метод !? Вже вкотре пересвідчуюсь у її ефективності.
    4. Відпочив і наловився по саме неможу. Адреналіну ковтнув також немало.
     

    Вложения:

    • SS853355-1.jpg
      SS853355-1.jpg
      Размер файла:
      268,8 КБ
      Просмотров:
      790
    • SS853360-1.jpg
      SS853360-1.jpg
      Размер файла:
      292,5 КБ
      Просмотров:
      735
    • SS853380-1.jpg
      SS853380-1.jpg
      Размер файла:
      222,2 КБ
      Просмотров:
      729
    • SS853407-1.jpg
      SS853407-1.jpg
      Размер файла:
      204,9 КБ
      Просмотров:
      808
    • SS853411-1.jpg
      SS853411-1.jpg
      Размер файла:
      211,3 КБ
      Просмотров:
      827
    • SS853447-1.jpg
      SS853447-1.jpg
      Размер файла:
      231,2 КБ
      Просмотров:
      782
    • Нравится Нравится x 11