Штрафи за незаконний вилов риби

Тема в разделе 'Борьба с браконьерством', создана пользователем Старый бродяга, 7 окт 2021.

  1. Старый бродяга

    Старый бродяга Рыболов

    Сообщения:
    1.391
    Симпатии:
    1.633
    Адрес:
    Днепр, Васильковка, заграница
    Возраст:
    70
    "Штрафи за незаконний вилов риби збільшили в десятки разів.

    Сьогодні ініціатива Держрибагентства щодо збільшення розмірів такс за незаконний вилов риби була підтримана Урядом.

    Відповідна постанова 6 жовтня 2021 року була затверджена на засіданні Кабінету Міністрів України, якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2011 року № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів».

    Необхідність розробки цього акту Уряду була зумовлена низьким рівнем існуючих такс, які в останнє були встановлені майже 10 років тому та не відповідали економічній ситуації в країні і не спонукали порушників до припинення незаконної діяльності.

    Так, у 2020 році органами рибоохорони викрито понад 46 тис. правопорушень, з яких понад 13 тис. є грубими порушеннями правил рибальства. Загальна кількість вилучених незаконно добутих водних біоресурсів складає понад 142 тонни. Загальна сума збитків, завданих у 2020 році рибному господарству внаслідок порушень правил рибальства та охорони водних біоресурсів, складає 101,9 млн грн.

    Крім того, останнім часом суттєво змінилися економічні та природні умови, зокрема погіршився загальний стан вітчизняної іхтіофауни, збільшився антропогенний вплив на водні популяції, а також зросла собівартість відтворення (вилову) об’єктів промислу, яку держава повинна понести для відновлення популяцій риб.

    Тому осучаснення такс відшкодування шкоди, заподіяної водним біоресурсам, є одним з важливих елементів забезпечення раціонального природокористування та сталого розвитку рибного господарства, відповідно до екосистемних та ощадливих підходів, запропонованих Кодексом відповідального рибальства ФАО.

    Так, постановою збільшено розмір такс за незаконний вилов одного екземпляру:

    - карася сріблястого у 93 рази (з 17 до 1581 грн);

    - окуня у 186 разів (з 17 до 3162 грн);

    - краснопірки у 23 рази (з 68 до 1564 грн);

    - лина у 13,4 рази (з 119 до 1598 грн);

    - ляща у 9,7 разів (з 170 до 1649 грн);

    - плоскирки у 46 разів (з 34 до 1564 грн);

    - щуки у (204) 10,2 рази (з 340 до 3468 грн);

    - судака у 7 разів (з 510 до 3587 грн);

    - сома у 12 разів (з 425 до 5117 грн);

    - раків у 130 разів (з 25,5 до 3332 грн) та інші.

    Реалізація постанови збільшить надходження коштів до місцевих бюджетів у вигляді відшкодування завданих збитків рибному господарству України внаслідок порушення правил рибальства.

    «Мізерні такси відшкодування шкоди, заподіяної водним біоресурсам, є однією з причин того, чому рибалки систематично порушують законодавство. Тепер такси збільшилися у десятки разів, сплативши їх раз-другий бажання порушувати більше не виникатиме», - зазначає т.в.о. Голови Держрибагентства Андрій Забуга.

    Штрафы.jpg

    https://darg.gov.ua/_taksi_za_nezakonnij_vilov_0_0_0_11477_1.html
     
    • Нравится Нравится x 8
    • Информативно Информативно x 3

  2. Vit_HDX

    Vit_HDX Рыболов

    Сообщения:
    13
    Симпатии:
    23
    Адрес:
    Черкассы
    Возраст:
    59
    Ото спортсмены попали...
    Карась в магазине 30 грн. кг. Здесь получается штраф что за 50 кг карася. Логика наркомов 1939 года - за 5 колосков пшеницы 15 лет лагерей. Что они там курят?:doob:
     
  3. Старый бродяга

    Старый бродяга Рыболов

    Сообщения:
    1.391
    Симпатии:
    1.633
    Адрес:
    Днепр, Васильковка, заграница
    Возраст:
    70
  4. Masakary

    Masakary фидерист-матчевик

    Сообщения:
    829
    Симпатии:
    1.624
    Адрес:
    Днепропетровск
    Возраст:
    41
    На даний час оприлюднена інформація про підвищення такс, які вступають в силу.

    Багато рибалок не розуміють що це і що з цим робити, навіщо це воно!? І починають складати старі-нові казки про того діда і три карасі... Це ще не найбільша проблема, а найбільша в тому, що деякі рибалки, котрі очолюють той чи інший громадський інститут, напрям, кого прості рибалки слухають і читають теж не розуміють і "підливають масло в вогонь" таких казочок!(

    Тож ми спробуємо дати пояснення цього факту, щоб всі зрозуміли необхідність цих підвищення!

    По-перше! Не потрібно боятись, звісно коли ти сумлінний рибалка і виконуєш Правила любительського і спортивного рибальства!

    По-друге! Це не ШТРАФИ, а розмір компенсації збитків, нанесених рибному господарству. ШТРАФ - це фіксована санкція за порушення, стягується на користь держави. А збитки нараховуються за цими таксами за кожен хвіст понад норму, меншу рибу встановленого розміру або виловлені у незаконний спосіб. Відтворення збитків покладено на державну програму і тут виходить, що собівартість вирощеного зарибку більша ніж старі такси, то й і зариблення не відбудеться в потрібному обсязі! Ви скажете, що зариблення немає, можна сказати "так", бо можливо немає на це коштів! А тепер будуть! Далі подивимось...

    По-третє! Ці такси стосуються перш за все грубих порушень ПЛСР: сітки, драчі, фатки, електрика, тощо...

    Також ці такси сильно будуть впливати на дотримання законодавства промисловими рибалками!

    Приклади приведу нижче...

    Щодо рибалок-любителів - це буде нас стосуватися лише за зловлену рибу понад добову норму (3кг + трофей, що перевищує цю норму) поштучно за кожну рибку. Запам'ятайте: 3 кг + трофей!!! А не: або 3 кг, або трофей (юридично трофеєм являє собою риба, яка перевищує 3 кг, тобто вага її має бути 3100 грамів, не плутати з трофеєм, наприклад, окунем вагою 2 кг - згідно його біологічних даних, можливості росту і риболовлі такої, окунь на 2 кг - це не просто трофей, а ТРОФЕЇЩЕ!!! а юридично - ні, тож з таким трактуванням "трофей" будьте обережні! І необхідно пам'ятати, що є ще й мінімальні встановлені розміри певних видів риб, але й тут ПЛСР є дозволені, допустимі 30% "маломірок" з загальної кількості, але цим зловживати не потрібно, бо ці 30% для тої риби, що вже загине, коли її відпустити. Щодо 3 кг + трофей - ми піднімали це питання в ДАМРГ, де чітко вказали такий норматив добової норми, якщо хтось буде казати інше з метою штрафу - дзвоніть нам!

    Звісно спочатку планувалось, і так мало бути, прийняття нових ПЛСР, де збільшена добова норма, де відокремлені деякі види риб, які не підлягають цій нормі, тобто позанормою (зловив 10 кг цього виду - не оштрафують!)

    Також в нових ПЛСР для рибалок-любителів планується встановлення квоти на вилов риби понад норму! тобто: плануємо їхати в Ладижин на плотву, де її можна зловити 20 кг за добу - це понад норми, тож що ми робимо? Ідемо в РП сплачуємо квоту пару гривень, отримуємо папірець, де вказано, що ми маємо право зловити 20 кг, без штрафних наслідків!

    Але ж деяким людям не довподоби нові ПЛСР і вони намагаються блокувати їх, як і блокували підвищення такс, і в них теж вони приклались, бо немає товстолобика, ще інших видів, бо вони для них ходові, цільові!!! Але ж нічого, боротьба триває на законодавчому рівні далі з проявами порушень законодавства в рибній галузі.

    Тепер як це вплине на браконьєра!: Рахуємо!

    Ось порушник зловив 100 карасів по 300 грамів кожен загальною вагою 30 кг. Було раніше штраф + відшкодування збитків, це 680 грн + 17грн/штука (1700 грн) маємо 2380 грн. Що порушник робить: продає ці 30кг по 35 грн/кг, отримує 1050 грн, їде знову браконьєрити і ось! Штраф сплачено!!! А зараз буде так: 680 грн + 1581 грн/штука ( 158000 грн), маємо 158680 сплати за все!!! Тепер вже він подумає: порушувати на воді, чи йти працювати!!!

    Промисловиків це також стосується, але в трошки інших формулюваннях, наприклад менші за встановлені розміри, інше...

    А тепер логічно подумайте самі: яка користь РП штрафувати вашого діда за 3 карасі, коли з браконьєра можна стягнути на користь держави сотні тисяч...

    Виконуйте ПЛСР, показуйте такий приклад, не дивіться на того дядьку-порушника, немов: "він бере, чому мені не можна!?" Почніть з себе! Таким чином ви зробите великий вклад в налагодженні ладу у рибному господарстві України! А такі, як ми (ми не одні в країні) продовжимо далі боротьбу в покращенні добробуту риболовлі! І буде дуже добре, коли ви теж приєднаєтеся до таких дієвих Громадських Організацій, котрі є майже по всій країні...

    Источник текста группа =ПО БАРАХОЛКА=
     
    • Нравится Нравится x 6
  5. иванол

    иванол Рыболов

    Сообщения:
    501
    Симпатии:
    2.709
    Адрес:
    Херсон
    Всех приветствую! Полностью поддерживаю повышение такс за незаконный вылов водных биоресурсов, и это необходимо было сделать уже давно. И если бы каждый проникся процитированным выше текстом, то у нас рыбные запасы не были бы такими скудными и рыбалка бы всегда приносила только положительные эмоции. Остаётся надеяться, что контролирующие органы будут добросовестно выполнять свои обязанности по пресечению правонарушений в области рыбоохранного законодательства.
    Как я понял данное постановление по повышению такс за незаконный вылов водных биоресурсов касается прежде всего любительского и промышленного рыболовства. Хотелось бы, чтобы такие жёсткие меры приняли и к реализации незаконно пойманных водных биоресурсов.
    Вчера был на местном рынке и был поражён, что в магазине на прилавке находились недомерки щуки и судака ( 25 см не более в длину ) по цене 70 грн. за кг и притом в большом количестве. Какая судьба этой рыбы и как она попала на прилавок остаётся только догадываться, ведь ей ещё расти и расти. Так что работы ещё в сфере охраны водных запасов очень много.
     
    • Нравится Нравится x 5
  6. Vit_HDX

    Vit_HDX Рыболов

    Сообщения:
    13
    Симпатии:
    23
    Адрес:
    Черкассы
    Возраст:
    59
    Я конечно извиняюсь, но вы внимательно читали Статтю 85. Порушення правил використання об'єктів тваринного світу?
    Цитирую: 4) грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову).
    Я 30 лет боролся в наших краях с бракошами и электриками и такого беспредела как сейчас я не помню. Причём беспредел с обоих сторон - и со стороны рыбаков браконьеров и со стороны Черкасского рыбпатруля и его начальника в лице Иванька.
    Сколько раз я им звонил и давал ссылки на материалы, но они тупо игнорировали всё. И вот в этом году я сам стал браконьером.
    Причём наехали на меня по беспределу чтобы дать уйти настоящим хапугам. В результате протокол и решение суда, который полностью меня оправдал.
    http://f26.ifotki.info/org/ff8d8dbb684cf3ac1a1afe6ca977dbd84e8917416444859.jpg
    http://f26.ifotki.info/org/ce813b62494c6f3fbe51bfc9b1ff6dc24e8917416444861.jpg
    http://f26.ifotki.info/org/413d05443f525105f8345ea624e9a1324e8917416444862.jpg
    После решения мной была подана жалоба на незаконные действия инспекторов, но Иванько её проигнорировал и даже не захотел это обсуждать. Судья же выслушав мои аргументы, а также внимательно изучив материалы, принял решения в мою пользу.
    Я ссылался на этот документ где есть толкования терминов http://nubip.edu.ua/sites/default/files/u104/%D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D0%BE%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BC.pdf
    и пункт 3.14 правил что именно запрещается: вивезення (винесення) риби, раків та інших водних живих ресурсів у кількості, що перевищує добову норму лову, або заборонених до лову правилами рибальства;
    Норма вылова не есть запрещающая. Это как в ПДД - есть запрещающие знаки, а есть предупреждающие и за них наказание не предусмотрено. Так же важно, каким образом это нарушение вам вменяют, а именно не нарушает ли это другие законы и ваши права.
    Я не зря упомянул спортсменов, ведь они вылавливают во время тренировок и соревнований значительно больше нормы, взвешивают рыбу, фотографируются и отпускают. Но получается что они её ведь уже выловили. То что она в садке, наши инспектора считают что она уже выловлена и не в среде своего естественного обитания. Значит это уже нарушение, причём по протоколу грубое! Я ловлю также. Всё не хищную рыбу в спортивный садок, после фото и она обратно топится в реке. С судаком здесь сложнее. Я его сажу на кукан и здесь почти всегда всё по норме. Чтобы не быть голословным, можете задать обо мне вопрос на черкасском х-фишере https://x-fisher.org.ua/forum/, там меня многие знают. В частности мои ветки по борьбе с бракошами были в топе https://x-fisher.org.ua/forum/viewtopic.php?t=2083
    Я не знаю как в ваших регионах, но у нас например прямо напротив города, стоит браконьерская база крышуемая людьми в погонах, и Иванько никак не реагирует на то, что они перекрывают фарватер сетями. Я неоднократно звонил и оправлял им снятое видео, но безрезультатно. Место там рыбное, называют его Красное. Эту посудину зафиксировал даже гугл. Когда их небыло (во время приезда Зеленского их убирали и сетей не было) рыба там ловилась отлично. Сейчас же всё в сетях, нормального прохода нет, даже там некоторые суда эти сети сгребали при развороте.
    http://f26.ifotki.info/org/66b9bb9e4afdb287f7405cb42119d35a4e8917416444626.jpg
    Их видно с крыши моего дома
    http://f26.ifotki.info/org/1c4b84c1ec5bcca6b9d07fae13a675634e8917416444625.jpg
    Вот они на гуглокарте
    http://f26.ifotki.info/org/2fd43b8abf1bdc168d8c1e43580f81dc4e8917416444625.jpg
    Это место где они пасутся
    http://f26.ifotki.info/org/f7b37af57715ddca0f82fc51bea854e54e8917416444625.jpg
    Я полностью поддерживаю борьбу с браконьерами, но то что нам написали, не соответствует здравому смыслу и нашим реалиям. Эти нормы, они в первую очередь будут применять к простым рыбакам. Опять могу привести сравнение с ПДД. Разве нарушителей при таких штрафах стало меньше? Настоящие хапуги как и раньше будут оставаться безнаказанными, а простых рыбаков и дедов на резинках будут "иметь" и делать на них статистику. В этой стране и при этом руководстве, толку не будет.
    "Рыба гниёт с головы!"
     
    • Нравится Нравится x 5
  7. Сергей_БК

    Сергей_БК Рыболов

    Сообщения:
    392
    Симпатии:
    2.106
    Адрес:
    Умань
    Возраст:
    58
    Хотів сказати, десь так само, але Ви сказали набагато краще. А якщо коротко - то да, вже писав не раз, статистику будуть робити на "дідах", а "кришуємі" хіба що збільшать плату "криші" - бо штрафи ж значно більші...
     
    • Нравится Нравится x 3
  8. fidermen

    fidermen Рыболов

    Сообщения:
    820
    Симпатии:
    2.344
    Адрес:
    г.Знаменка Кировоградская-обл
    Возраст:
    53
    Не раз смотрел видео с рейдами речного дозора. Сами рыбинспекторы ставят сети и крышуют бракош.
    Один наглый инспекторишка, кидался драться и пытался разбить видеокамеру. Так что везде, полный беспредел.
    Журналисты не однократно показывали и фиксировали на видео где Зеленский через 2 сплошные поворачивает к супермаркету.
    По правилам, объехать лишних 300 м тяжело. Так же и другие нар.депы. Так же где картеж едет на дачу 130-140 там где стоит знак 70 км и фотофиксация. Им можно. Им штрафы не пришлют. Штрафы и размер рыбы, это для простых рыбаков.
    Нужно ведь что-то на кого-то состряяпать, чтобы показать, что типа работаем.
     
    • Нравится Нравится x 4
  9. Владимир111

    Владимир111 Рыболов

    Сообщения:
    1.602
    Симпатии:
    4.202
    Адрес:
    Киев
    Возраст:
    62
    В свете последних событий нарисовал себе линейку.
    1.jpg
    Я так понимаю, что по размеру карась, окунь, красноперка, и уклейка остались не лимитированы. Живец для жерлиц.
     
    • Нравится Нравится x 4
  10. Старый бродяга

    Старый бродяга Рыболов

    Сообщения:
    1.391
    Симпатии:
    1.633
    Адрес:
    Днепр, Васильковка, заграница
    Возраст:
    70
    Ну да, на вот таких?



    См. 36 мин.
    Это промысловик, а не любитель.