АЗОВРЫБООХРАНА (Бердянский территориальный отдел)

Тема в разделе 'Рыбинспекция', создана пользователем Геннадий AZOV, 16 мар 2016.

  1. Геннадий AZOV

    Геннадий AZOV Рыболов

    Сообщения:
    108
    Симпатии:
    163
    Адрес:
    Бердянск
    Возраст:
    РОЗМІЩЕННЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ АЗОВСЬКОГО РИБООХОРОННОГО ПАТРУЛЯ НА ТЕЛЕКАНАЛІ ТРК МЕЛІТОПОЛЬ З ПРИВОДУ КУПІВЛІ ВАРЕНИХ КРЕВЕТОК ТА РИБНОЇ ПРОДУКЦІЇ
     
    • Нравится Нравится x 1

  2. Геннадий AZOV

    Геннадий AZOV Рыболов

    Сообщения:
    108
    Симпатии:
    163
    Адрес:
    Бердянск
    Возраст:
    http://darg.gov.ua/files/10/007_18_gl.png

    ОСНОВНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ОРГАНІВ РИБООХОРОНИ
    Основним завданням органів рибоохорони є організація здійснення заходів з охорони риби, інших водних біоресурсів та регулювання рибальства у рибогосподарських водних об'єктах України (у тому числі в усіх поверхневих, територіальних і внутрішніх морських водах, які використовуються (можуть використовуватися) для рибальства, вирощування чи розведення риби), інших об'єктах водного промислу або об'єктах, які мають значення для природного відтворення запасів риби та інших водних біоресурсів, а також у виключній (морській) економічній зоні України та акваторіях у межах континентального шельфу України у процесі рибальства, утримання, транспортування, переробки, зберігання, реалізації, знищення риби та інших водних біоресурсів.

    З цією метою органом рибоохорони здійснюється:
    - контроль за своєчасністю та повнотою надання звітної інформації від суб’єктів господарювання щодо здійснення спеціального використання водних біоресурсів та здійснення аквакультури;
    - заходи із регулювання любительського рибальства;
    - контроль за станом запасів і раціональним використанням риби та інших водних біоресурсів;
    - контроль за проведенням робіт з відтворення водних біоресурсів і вселення молоді цінних видів промислових риб у рибогосподарські водні об'єкти;
    - контроль за дотриманням суб’єктами господарювання норм і вимог режимів рибогосподарської експлуатації у спеціальних товарних рибних господарствах (СТРГ).
    - видача документів дозвільного характеру на спеціальне використання водних біоресурсів.



    Нагадуємо, що відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства «павуки», сітки, «кураї», підйомні пастки є забороненими знаряддями для вилову водних біоресурсів. Дозволяється ловити рибу вудками всіх видів, із загальною кількістю гачків, не більше п’яти на особу та спінінгом з берега або човна. Добова норма вилову риби становить три кг..

    Як розраховуються збитки?
    Неодноразово, в засобах масової інформації можно побачити те, що при здійсненні незаконного лову риби забороненими знаряддями лову (сітки, підйомні пастки, павуки, електрострум) правопорушники завдають збитків Рибному господарству України.
    Можливо, що не кожному зрозуміло, як же нараховуються збитки органами рибоохорони за порушення законодавства.
    Розрахунок за незаконне добування водних біоресурсів здійснювався відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один екземпляр бичка становить 34 грн, пелінгасу -680 грн., Камбали-калкана - 850 грн.
    Збитки існують також для окремих видів риб, які занесені до Червоної книиги України, де наприклад, такий рідкий реліктовий вид риби як осетер-російський, Білуга, севрюга. За одну особину з перелічених видів збитки дорівнені в 48 000 грн.
    Збитки нараховуються тільки тоді, коли риба була добута незаконним (бракон'єрським) шляхом.
     

    Вложения:

    • 007_18_gl.png
      007_18_gl.png
      Размер файла:
      109,6 КБ
      Просмотров:
      413
    • Нравится Нравится x 1
  3. Геннадий AZOV

    Геннадий AZOV Рыболов

    Сообщения:
    108
    Симпатии:
    163
    Адрес:
    Бердянск
    Возраст:
    У затоці Сиваш зафіксовано два порушення зі збитками на понад 63 тис. грн
    Першого жовтня під час рейду Азовським рибоохоронним патрулем спільно з працівниками ДПСУ м. Генічеськ було виявлено порушення. Громадянин за допомогою сітки здійснював лов біоресурсів. В результаті порушник виловив 20 ос. сингіля, загальною вагою три кг.
    Інцидент стався у затоці Сиваш, в районі с. Семихатки. Збитки, нанесені рибному господарству, склали 11 900 грн.
    Згодом неподалік від цього місця було зафіксовано ще один факт браконьєрства. Чоловік, використовуючи дві сітки, займався риболовлею. Таким чином, порушнику вдалось впіймати 87 екз. сингіля, загальною вагою вісім кг. Нанесені природі збитки становлять 51 765 грн.
    Розрахунок за незаконне добування сингіля здійснювався відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один екземпляр сингіля становить 595 грн.
    На всіх винних осіб складено адміністративні протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Матеріали справ будуть направлені до Генічеського районного суду.


    Азовський рибоохоронний патруль виявив два порушення зі збитками на 28 тис. грн
    Вранці дев’ятого жовтня під час проведення рибоохоронного рейду Азовський рибоохоронний патруль зафіксував порушника правил рибальства. Чоловік займався незаконним ловом риби забороненим знаряддям лову - двома сітками. Йому вдалось впіймати 30 екз. риби сингіль (3 кг). Збитки, завдані рибним запасам, склали 17 850 грн. Інцидент стався у затоці Сиваш, в районі с. Червоне.
    Також близько 17 години на р. Кальміус, що в Лівобережному районі м. Маріуполь інспектори задокументували чергове порушення. Громадянин, використовуючи сітку «павук», незаконно добув рибу в такій кількості: піленгас (молодь) - 14 ос., тарань – 13 ос., судак – 1 ос. та карась – 2 ос., загальною вагою 1,4 кг. Сума збитків склала 10 319 грн.
    За даними фактами на порушників оформлено протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Матеріали справ будуть направлені в суди.


    «Нагадуємо, відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства вилов водних біоресурсів сітками заборонений. Дозволено рибалити з берега або з човна, вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше п'яти на рибалку та спінінгом. При цьому добова норма вилову риби не повинна перевищувати три кілограми на одну особу»
     

    Вложения:

    • 10_01_azov1.jpg
      10_01_azov1.jpg
      Размер файла:
      98,6 КБ
      Просмотров:
      420
    • 10_01_azov2.jpg
      10_01_azov2.jpg
      Размер файла:
      176,7 КБ
      Просмотров:
      410
    • 10_01_azov600.jpg
      10_01_azov600.jpg
      Размер файла:
      193,4 КБ
      Просмотров:
      391
    • 10_10_az0.jpg
      10_10_az0.jpg
      Размер файла:
      114,6 КБ
      Просмотров:
      418
    • 10_10_az1.jpg
      10_10_az1.jpg
      Размер файла:
      145 КБ
      Просмотров:
      413
    • 10_10_az2.jpg
      10_10_az2.jpg
      Размер файла:
      259,9 КБ
      Просмотров:
      411
    • 10_10_az3.jpg
      10_10_az3.jpg
      Размер файла:
      238,4 КБ
      Просмотров:
      381
    • Нравится Нравится x 2
  4. Геннадий AZOV

    Геннадий AZOV Рыболов

    Сообщения:
    108
    Симпатии:
    163
    Адрес:
    Бердянск
    Возраст:
    В 11 областях України створено онлайн карти зимувальних ям, – Держрибагентство

    Рибоохоронними патрулями в 11 регіонах України створено інтерактивні онлайн карти з переліком зимувальних ям та їх географічними координатами. Йдеться про Дніпропетровську, Донецьку, Житомирську, Запорізьку, Івано-Франківську, Київську, Луганську, Рівненську, Сумську, Тернопільську та Чернігівську області.

    «Для нас важливо відобразити інформацію у максимально зручному та зрозумілому форматі для рибалок. Щоб, перебуваючи безпосередньо на водоймі, громадянин відкрив карту та зрозумів, в забороненій чи дозволеній зоні для рибальства він знаходиться. Сподіваюсь, це допоможе знизити рівень порушень в областях», – наголосив Голова Держрибагентства Ярослав Бєлов.

    Інформація, нанесена на карти, регламентується наказами Держрибагентства у вищезазначених областях, Правилами промислового рибальства (п.9.6, п.9.9) та Правилами любительського і спортивного рибальства (п.4.13).

    Нагадуємо, з першого листопада в більшості українських водойм розпочинається осінньо-зимова заборона на лов водних біоресурсів у зимувальних ямах. В переважній кількості областей вона триватиме до початку нересту 2019 року, в деяких – до кінця зимового періоду. У Херсонській області вилов риби заборонений з 10 листопада, а в Миколаївській – з 15 листопада. За порушення правил рибальства на зимувальних ямах передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності.
    http://darg.gov.ua/_v_11_oblastjah_ukrajini_0_0_0_7824_1.html


    ПЕРСПЕКТИВЫ МОЛОЧНОГО ЛИМАНА
    Азовский рыбоохранный патруль во время рыбоохранного рейда провел визуальное обследование промоины, соединяющей Молочный лиман и море. Осмотр промоины оставил позитивное мнение и надежду на сохранение экосистемы Азовского моря.
    http://www.noviden.org.ua/48394-perspektivy-molochnogo-limana/
     

    Вложения:

    • 11_02_karta600.jpg
      11_02_karta600.jpg
      Размер файла:
      212,3 КБ
      Просмотров:
      295
    • viber image.jpg
      viber image.jpg
      Размер файла:
      130,2 КБ
      Просмотров:
      295
    • viber image8.jpg
      viber image8.jpg
      Размер файла:
      216,7 КБ
      Просмотров:
      373
    • к ю.jpg
      к ю.jpg
      Размер файла:
      219,5 КБ
      Просмотров:
      390
    • щ.jpg
      щ.jpg
      Размер файла:
      195,4 КБ
      Просмотров:
      380
  5. Геннадий AZOV

    Геннадий AZOV Рыболов

    Сообщения:
    108
    Симпатии:
    163
    Адрес:
    Бердянск
    Возраст:
    Повноваження держінспекторів Азовського рибоохоронного патруля та відповідальність громадян за перешкоджання їх діяльності
    До Азовського басейного управління неодноразово звертались громадяни з прохання роз’яснити, які ж повноваження здійснюють державні інспектори рибоохоронного патруля. Азовський рибоохоронний патруль є правоохоронним органом відповідно до ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів».

    Повноваження державного інспектора регламентує ст. 10 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів». Під час здійснення рибоохоронних заходів державний інспектор має право:

    - здійснювати державний контроль (нагляд) за дотриманням правил використання, порядку придбання та збуту об'єктів тваринного світу в частині водних біоресурсів;

    - давати обов'язкові до виконання письмові вказівки (приписи) про усунення порушень у галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів;

    - перевіряти документи на право використання водних біоресурсів, зупиняти транспортні (у тому числі, плавучі) засоби та проводити огляд речей, транспортних (у тому числі, плавучих) засобів, знарядь рибальства, добутої продукції та інших предметів;

    - у разі неможливості встановлення особи правопорушника на місці вчинення правопорушення доставляти його до правоохоронних органів чи в приміщення виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі створення) ради для складення протоколу про адміністративне правопорушення;

    - вилучати в осіб, які порушують законодавство у галузі охорони і використання водних біоресурсів, знаряддя добування водних біоресурсів, транспортні (у тому числі, плавучі) засоби, обладнання та предмети, що були знаряддями правопорушення, незаконно добуті водні біоресурси, а також відповідні документи на них;

    - визначати розмір збитків, завданих рибному господарству, за затвердженими таксами та методиками;

    - складати протоколи та розглядати в установленому законом порядку справи про адміністративні правопорушення у галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів;

    - вилучати знаряддя добування (вилову) водних біоресурсів, транспортні засоби, обладнання та предмети, що були знаряддями правопорушення у галузі охорони, використання та відтворення водних біоресурсів, а також незаконно добуті водні біоресурси у разі неможливості встановлення власника зазначеного майна;

    - зупиняти діяльність суб'єктів рибного господарства, що провадиться з порушенням вимог законодавства з питань охорони, використання і відтворення водних біоресурсів;

    - визначати в установленому порядку строки заборони вилову водних біоресурсів в рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах) та забезпечувати контроль за їх дотриманням;

    - здійснювати передбачені законодавством заходи щодо регулювання рибальства.

    Також відповідно до ст. 3 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», інспектори рибоохоронного патруля мають право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і зброю з метою забезпечення виконання правомірних наказів та усних вимог, що добровільно не виконуються.

    За опір працівникам рибоохоронного патруля громадяни несуть кримінальну відповідальність - карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

    Погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо працівника правоохоронного органу - карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Умисне заподіяння побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень - обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк.

    Умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження - карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років (ст. 342 та ст. 345 КК України).
     

    Вложения:

    • 06_07_k1.JPG
      06_07_k1.JPG
      Размер файла:
      73,9 КБ
      Просмотров:
      304
  6. Геннадий AZOV

    Геннадий AZOV Рыболов

    Сообщения:
    108
    Симпатии:
    163
    Адрес:
    Бердянск
    Возраст:
    Протягом двох днів затримано 8 порушників, - Азовське басейнове управління
    Азовський рибоохоронний патруль активно здійснює рибоохоронні заходи в акваторії Азовського моря. Таким чином, протягом 18 і 19 грудня інспекторами було зафіксовано вісім правопорушень рибоохоронного законодавства.

    18 грудня на р. Кальміус в адмінмежах м. Маріуполь затримано громадянина, який здійснював незаконний лов риби сіткою «павук» і добув 2 екз. піленгаса. Збитки склали 1 360 грн. На порушника складено протокол за ч. 4 ст. 85 КУпАП.

    Згодом ще два порушення викрито у Бердянській затоці. Чоловіки знаходились на березі із забороненими знаряддями лову - сітками зябровими в сухому стані, без явних ознак їх використання. Аналогічне порушення виявлено на березі Азовського моря, в районі с. Приморський Посад. Сума штрафу - по 68 грн. Оформлено три протоколи за ч. 3 ст. 85 КУпАП України.

    19 грудня патрульними викрито ще чотири порушення на р. Кальміус.

    Так, о 16 годині затримано чоловіка, який, використовуючи сітку «павук», незаконно виловив 15 екз. піленгаса та 5 екз. тарані. Сума збитків за даним фактом становить 10 625 грн.

    Ще на одного порушника, що рибалив сіткою «павук», складено відповідний адмінпротокол. Риби він добути не встиг.

    Трохи пізніше викрито двох громадян, які здійснювали вилов водних біоресурсів за допомогою сіток «павук». У першому випадку порушник добув 2 екз. піленгаса та одну тарань. Сума збитку – 1 445 грн. Другий - впіймав 2 екз. піленгаса, 5 екз. тарані та 3 екз. судака зі збитками на 3 315 грн.

    На усіх громадян складено протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП України. Матеріали справ будуть направлені в Лівобережний суд м. Маріуполь. Заборонені знаряддя лову вилучено.

    Розрахунок за незаконне добування водних біоресурсів здійснювався відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один екземпляр незаконно виловленого піленгаса становить 680 грн, тарані – 85 грн, судака – 510 грн.
     

    Вложения:

    • 12_20_azov0.jpg
      12_20_azov0.jpg
      Размер файла:
      160,4 КБ
      Просмотров:
      349
    • 12_20_azov1.jpg
      12_20_azov1.jpg
      Размер файла:
      173,3 КБ
      Просмотров:
      343
    • 12_20_azov2.jpg
      12_20_azov2.jpg
      Размер файла:
      149,8 КБ
      Просмотров:
      375
    • 12_20_azov3.jpg
      12_20_azov3.jpg
      Размер файла:
      159,9 КБ
      Просмотров:
      370
  7. Геннадий AZOV

    Геннадий AZOV Рыболов

    Сообщения:
    108
    Симпатии:
    163
    Адрес:
    Бердянск
    Возраст:
    У 2018 році рибоохоронні патрульні зафіксували майже 43 тис. порушень, - Держрибагентство
    Держрибагентством підбито підсумки рибоохоронної діяльності за 2018 рік.
    Так, з січня по грудень рибоохоронними патрулями та органами рибоохорони було проведено 25 690 рейдів. В результаті проведених заходів виявлено 42 823 правопорушення. З виявлених порушень 30% (13 019) є грубими.
    В рамках проведеної рибоохоронної діяльності було вилучено 147 тонн (147 374 кг) водних біоресурсів, 48 879 од. знарядь лову та затримано 1 046 транспортних засобів.
    Протягом цього періоду складено та направлено до судів 16 867 справ для притягнення порушників до адміністративної відповідальності. Ще 417 справ направлено судами для відкриття кримінальних проваджень.
    Сума збитків, завданих рибному господарству від початку 2018 року, склала 27,9 млн грн. З них 8,6 млн грн зафіксувало Азовське басейнове управління, 2,5 млн – Чорноморський та 2,1 млн – Миколаївський рибоохоронні патрулі.
    Найактивніше рибоохоронні заходи проводились в Дніпропетровській, Одеській, Київській, Миколаївській та Донецькій областях.
    Нагадаємо, найбільшої шкоди рибній галузі завдали порушники у квітні-червні 2018 року – під час нерестової заборони. У цей період було викрито 11 тис. правопорушень та вилучено 33 тонни водних біоресурсів. Збитки сягнули 6,2 млн грн.
     

    Вложения:

    • 01_23_vbr600.jpg
      01_23_vbr600.jpg
      Размер файла:
      144,3 КБ
      Просмотров:
      359
    • Нравится Нравится x 1
  8. Геннадий AZOV

    Геннадий AZOV Рыболов

    Сообщения:
    108
    Симпатии:
    163
    Адрес:
    Бердянск
    Возраст:
    Бокова лінія у риби – орган орієнтування
    Бокова лінія – найважливіший орган чуттів, який допомагає тваринам існувати більш комфортно. Дана лінія – свого роду єдиний центр, який об'єднує всі чутливі клітини в організмі, що знаходяться в голові або тілі. Ззовні виглядає як тонка лінія з обох боків тіла від зябер до основи хвоста.
    Під мікроскопом ця лінія являє собою ланцюжок органів чуття, розміщених в тонкому каналі, що йде під шкірою. Від каналу відходять короткі відгалуження, котрі відкриваються назовні маленькими отворами-порами. Всередині каналів розміщені органи чуття лінії – нейромасти.
    Проте канали на тілі – далеко не вся бокова лінія. Адже канали є і на голові, де вони найкраще розвинені. Вони розгалужені, проходять всередині кісток і мають чимало виходів назовні.
    Крім нейромастів всередині каналів у риби є так звані «вільні нейромасти», розміщені на поверхні шкіри, переважно на голові.

    Призначення

    Тривалий час призначення і механізм дії бічної лінії залишався невивченим. Тепер про це відомо набагато більше. Для риб бічна лінія відіграє дуже важливе значення і впливає на поведінку тварини, адже з її допомогою риби здатні сприймати зміни тиску води в навколишньому середовищі і низькочастотні коливання. Вільні нейромасти, розміщені на шкірі, повідомляють рибі про швидкість і напрямок течії. А нейромасти, які розміщені в каналах, налаштовані на виявлення найменших коливань води на фоні постійного руху навколо.

    Для чого це рибам?

    Завдяки роботі вільних нейромастів риба контролює свою швидкість і напрямок руху відносно оточуючої води, що дозволяє безпомилково орієнтуватися в струменях течії.
    Дана лінія допомагає ефективно плавати в зграях, темряві, каламутній воді, відчувати наближення небезпеки, а також у пошуках їжі. Також уникнути травм у сильних течіях або під час штормів. У водоймах, в яких не спостерігається значний рух води або відсутні сильні підводні течії (ставки, озера), риби визначають розміщення предметів за допомогою коливань, які самі створюють рухами плавників.
    Таким чином, органи бокової лінії дають рибі детальну інформацію про все, що відбувається навколо. Однак, відстань сприйняття інформації є невеликою. В більшості випадків бокова лінія сприймає дані з відстані не більше 1-1,5 метра, але зазвичай – не більше кількох десятків сантиметрів.
    Існують ситуації, коли бокова лінія допомагає рибі вистежити здобич. Предмети, що рухаються у воді, залишають по собі сліди, які можна знайти. Такі сліди залишають не лише кораблі, а й невелика риба. Так, один з університетів Німеччини провів дослідження на карасях. Вчені з'ясували, що слід риби в стоячій воді зберігається впродовж трьох хвилин. За цей час він розмивається і перетворюється на невидимий оку шлейф, ширина якого становить 30 см для 10-сантиметрового карася і 20 см для 6-сантиметрового. За оцінками дослідників, інтенсивність цих збурень навіть через три хвилини залишається такою, що їх можуть засікти органи бокової лінії риби. Тобто хижаки за допомогою бокової лінії можуть не лише «запеленгувати» здобич за слідом на відстані, але і прицільно проводити вистежування.
    Риба з пошкодженою бічною лінією не реагує на коливання і вібрації водних потоків, які вдаряються в її тіло. Вона не помічає підводних течій, а в темряві і каламутній воді наштовхується на тверді предмети, які трапляються на шляху.
     

    Вложения:

    • 01_15_bok0.jpg
      01_15_bok0.jpg
      Размер файла:
      74,5 КБ
      Просмотров:
      346
    • Информативно Информативно x 1
  9. Геннадий AZOV

    Геннадий AZOV Рыболов

    Сообщения:
    108
    Симпатии:
    163
    Адрес:
    Бердянск
    Возраст:
    Викрито порушників, які завдали понад 51 тис. грн у Бердянській затоці
    Азовський рибоохоронний патруль продовжує активно здійснювати рибоохоронні заходи в акваторії Азовського моря.

    Так, 28 січня 2019 року у Бердянській затоці, в адмінмежах м. Бердянськ інспекторами було затримано чотирьох громадян. Порушникам з човна за допомогою десяти ліскових сіток вдалось впіймали 4 екз. калкана азовського та 1 екз. російського осетра.

    Сума збитків, внаслідок незаконних дій порушників, склала 51 400 грн.

    На осіб складено адміністративні протоколи за ч. 4 ст. 85 та ст. 90 КУпАП.
    Матеріали справ незабаром будуть направлені до суду.
    Нагадуємо, сітки – заборонені для використання під час здійснення любительського рибальства. Любительський лов риби взимку дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блешніння з гачком не більше №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’ять одиниць на особу.
     

    Вложения:

    • 01_29_az0.jpg
      01_29_az0.jpg
      Размер файла:
      101,3 КБ
      Просмотров:
      319
    • 01_29_az1.jpg
      01_29_az1.jpg
      Размер файла:
      192 КБ
      Просмотров:
      320
    • 01_29_az2.jpg
      01_29_az2.jpg
      Размер файла:
      196,1 КБ
      Просмотров:
      363
    • 01_29_az3.jpg
      01_29_az3.jpg
      Размер файла:
      141 КБ
      Просмотров:
      300
  10. Геннадий AZOV

    Геннадий AZOV Рыболов

    Сообщения:
    108
    Симпатии:
    163
    Адрес:
    Бердянск
    Возраст:
    Азовское море: состояние и перспективы
    Сейчас многих людей волнует вопрос, как же повлияет на биосферу Азовского моря Керченский мост, соединяющий Крымский полуостров с материковой частью Российской Федерации? Вопрос этот обсуждается возле рыночных торговых рядов, где резко повысились цены на азовскую морскую рыбу.

    Существенное повышение цен на свежие местные морепродукты является следствием того, что до сих пор не решен вопрос о распределении квот на вылов водных живых ресурсов. Из-за военного конфликта с Российской Федерацией, большой и малый промысловые флоты подвергаются опасности. Не меньшая угроза возникла и для самой биосферы Азовского моря.

    — Явных и существенных исследований по этому поводу не проводилось, однако, за последние годы наблюдается тенденция существенного осолонения Азовского моря, а именно — в северной части акватории, относящейся к территории Украины. Численность представителей ихтиофауны, жизнедеятельность которых на отдельных этапах связана с пресной водой (к примеру, пиленгас) значительно сократилась. — Кроме этого, в Азовском море с прошлого года наблюдается увеличение концентрации представителей из Черноморского бассейна, таких как нитчатые водоросли, черноморские медузы, барабуля и др. Конечно, это явление — результат и таких глобальных факторов как повышение уровня мирового океана и значительное ослабление течения из Азовского моря в Черное.

    — Повышение уровня солености способствует увеличению одних видов рыбы, но может и сокращать численность других, особенно тех, жизненный цикл которых напрямую зависит от пресной воды. Положительно данная обстановка сказывается на размножении камбалы-калкана, ареал обитания которого в разы увеличился во всех частях Азовского моря. Это говорит о возрастании кормовой базы и благоприятных условий для размножения этого вида. Неоднократно в прибрежных частях акватории было замечено появление дельфинов. При этом стоит учесть то, что этот представитель млекопитающих появляется только в тех местах, где для него наблюдается обширная кормовая база: сельдь, ставрида, хамса, тюлька.

    — Большое значение для Азовского моря имеют лиманы, которые обеспечивают водообмен, опреснение прибрежных морских участков, тем самым способствуя жизнедеятельности многих пресноводных, проходных и полупроходных видов рыб. Такими видами являются представители Красной книги Украины — семейство осетровых (стерлядь, белуга, севрюга), кефалевых (пиленгас, кефаль) и многих других. Одним из таких лиманов является Молочный, функционирование которого значительно увеличит популяцию многих видов рыб, в частности — пиленгаса. Работы, финансируемые властями, позволят увеличить популяцию вышеперечисленных и других видов рыб.

    http://www.noviden.org.ua/49337-azovskoe-more-sostoyanie-i-perspektivy/
     

    Вложения: